Studiu: Autoritățile au întâlnit mai multe dificultăți în gestionarea crizei refugiaților ucraineni

  • 06 Martie 16:36
 Studiu: Autoritățile au întâlnit mai multe dificultăți în gestionarea crizei refugiaților ucraineni

De doi ani, de la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina, Rep. Moldova s-a confruntat cu un aflux de refugiați din țara vecină. Totodată, fiind țara cu cei mai mulți refugiați pe cap de locuitor, autoritățile au întâlnit mai multe dificultăți în gestionarea crizei refugiaților ucraineni, au declarat unii experți în cadrul prezentării unui studiu de referință, realizat în parteneriat cu MAI și cu sprijinul financiar al Consiliul Europei, transmite Radio Chișinău.

Protecția datelor personale ale refugiaților, diversificarea sistemului de aplicare a cererii pentru azil, examinarea minuțioasă a procedurii de depunere, sporirea capacității de gestionare a fluxului de refugiați la punctele de frontiere și digitalizarea activității Inspectoratului General pentru Migrațiune. Acestea sunt principalele recomandări ale „Studiului privind capacitatea sistemului național de azil în Rep. Moldova”, după cum a anunțat directorul executiv al Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii.

„Procedura de examinare a cererilor de azil trebuie cumva mai minuțios reglementată. În prezent noi avem doar depunerea cererii de azil, ceea ce se întâmplă și la frontiere, și la Inspectoratul General pentru Migrație, iar din legislația europeană vedem că este formularea cererii de azil, depunerea cererii de azil, ceea ce la noi este doar într-o etapă, în legislația europeană este divizată în trei etape”, a declarat Oleg Palii.

Ministerul de Interne va valorifica responsabilitatea ce-i revine în serviciul public pentru a asigura mai multă transparență și implicare, a declarat secretarul de stat al MAI, Jana Costachi.

„MAI va folosi și de acum încolo, precum face astăzi, orice ocazie pentru a putea să punem în valoare și în serviciul public responsabilitatea pe care o avem asumată față de capitolul 24 – justiție, libertate, securitate, de care suntem aproape integral responsabili”, a spus Jana Costachi.

Studiul cuprinde recomandări privind îmbunătățirea cadrului normativ național în conformitate cu standardele europene în domeniul azilului și drepturilor omului. De asemenea, documentul identifică principalele deficiențe și o serie de provocări ale sistemului național de azil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău