Studiu | Analiză de sânge cu acuratețe de 94% în detectarea demenței, încă înainte de primele simptome
-
14 August 2019 19:00
Cercetători de la Universitatea Washington din St. Louis au pus la punct un test de sânge care are o acuratețe de 94% în identificarea maladiei Alzheimer, chiar înainte de apariția primelor simptome, luând în calcul vârsta și factorii genetici ai pacientului, informează vineri Press Association, preluat de Agerpres.
Conform cercetătorilor, testul măsoară nivelul acumulărilor proteinei beta amiloid din sânge și pornind de la aceste niveluri, cercetătorii pot preconiza dacă există riscul ca această proteină să se acumuleze în creier, sub forma de plăci senile. Studiul realizat la Universitatea Washington susține că poate fi identificat un pacient care va suferi de această formă de demență cu până la 20 de ani înainte de apariția primelor simptome.
Rezultatele au fost publicate în revista medicală Neurology și reprezintă un progres major în lupta împotriva acestei maladii debilitante.
Studiul a fost realizat pe 158 de adulți cu vârsta de cel puțin 50 de ani. Dintre aceștia, 148 aveau funcții cognitive normale. De la fiecare dintre participanți a fost recoltată câte o probă de sânge și apoi au fost supuși unei proceduri imagistice, o tomografie cerebrală cu emisie de pozitroni (PET)
Cercetătorii au împărțit probele de sânge și rezultatele PET în două categorii, în funcție de prezența sau absența proteinei beta amiloid și au observat că rezultatul analizei de sânge coincide cu rezultatul PET în 88% dintre cazuri.
Apoi, pentru a îmbunătăți acuratețea testului, cercetătorii au încorporat și o serie de factori de risc majori pentru Alzheimer. Dintre aceștia, vârsta este cel mai bine cunoscut factor de risc. După vârsta de 65 de ani riscul de Alzheimer se dublează la fiecare 5 ani.
O mutație genetică denumită APOE4 crește de asemenea riscul de îmbolnăvire de Alzheimer de 3 până la 5 ori. Genul este de asemenea important în ceea ce privește această maladie, în condițiile în care doi din trei pacienți cu Alzheimer sunt femei.
După introducerea acestor factori de risc în analiză, acuratețea testului a crescut la 94%.
Cercetătorii speră că acest test de sânge va deveni disponibil peste câțiva ani. Eficiența lui va fi cu mult sporită în lupta împotriva acestei maladii, după ce vor apărea noi tratamente care să stopeze evoluția bolii și instalarea demenței.
Există un consens din ce în ce mai larg între neurologi care sunt de părere că, pentru a obține cele mai bune rezultate, tratamentul împotriva Alzheimer trebuie să înceapă cât mai devreme cu putință, în mod ideal chiar înainte de apariția primelor simptome de alienare cognitivă. De obicei, atunci când persoanele bolnave încep să manifeste principalul simptom al bolii, pierderile de memorie, creierul este deja profund afectat și terapiile nu pot decât ameliora ușor simptomele.
Sursa:Agerpres