STUDIU | Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cardiovasculare

  • 28 August 2023 19:54
STUDIU | Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cardiovasculare

Anumite alimente din dieta tipic britanică ar putea contribui la creșterea riscului de apariție a unor boli cardiovasculare mortale, potrivit concluziilor formulate în două studii recente, informează DPA, citată de Agerpres.

În cadrul a două prezentări corelate care au fost făcute la conferința anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase și produse de tip fast-food, crește semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct și accident vascular cerebral, scrie G4Media.

Specialistul în alimentație Henry Dimbley afirmă că aceste rezultate reprezintă „un semnal de alarmă” pentru Regatul Unit.

„Ținând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru. Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce privește alimentele ultraprocesate. Această situație va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (sistemul național de sănătate britanic – n.red.)”, a declarat el pentru cotidianul The Guardian.

Același cotidian raportează că Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii, le-a declarat reporterilor prezenți la Amsterdam că mulți oameni nu știu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.

„S-ar putea ca alimentele pe care le considerați sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltați hipertensiune arterială”, a spus ea.

Potrivit spuselor sale, mulți oameni presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvișurile cumpărate din magazine, șaormele, supele și iaurturile cu conținut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase în comparație cu produsele de tip junk-food.

Anushriya Pant și colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creșterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.

Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparație cu persoanele care consumau cele mai mici cantități de alimente ultraprocesate.

Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală.

În plus, cercetătorii au descoperit că o creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporește semnificativ riscul de boli ale inimii.

În schimb, persoanele care aveau mai puțin de 15% din dieta lor alcătuită din alimente procesate au fost cel mai puțin expuse în fața riscului de a suferi din cauza unor probleme de sănătate asociate bolilor cardiace.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău