Studiu al Universității Yale: Rusia se îndreaptă către „dispariție economică”

  • 05 August 2022 08:51
Studiu al Universității Yale: Rusia se îndreaptă către „dispariție economică”

Sancțiunile au avut un impact dezastruos asupra economiei ruse, țara îndreptându-se către „dispariție economică”, în ciuda eforturilor Moscovei de a minimiza repercusiunile invadării Ucrainei, a constatat un studiu al Universității Yale, relatează The Times.

Deși guvernul președintelui Putin a strâns miliarde de dolari din vânzările de energie la prețuri umflate de la invazia din 24 februarie, indicatorii din alte sectoare sugerează că o mare parte a activității economice interne s-a oprit, arată studiul. Exodul afacerilor internaționale și scăderea exporturilor contrazice afirmațiile că economia Rusia rămâne robustă și câștigă „războiul uzurii economice”.

Experții de la Yale School of Management au folosit datele despre consumatori de la partenerii internaționali de comerț și transport maritim ai Rusiei pentru a măsura activitatea economică la cinci luni după invazie. „Descoperirile analizei noastre economice cuprinzătoare privind Rusia sunt puternice și incontestabile: nu numai că sancțiunile și retragerea afacerilor au funcționat, ci au paralizat complet economia rusă la fiecare nivel”, se arată în raport.

„Producția internă a Rusiei a ajuns într-un impas complet, fără capacitatea de a înlocui afacerile, produsele și talentele pierdute.”

Rusia a oprit sau a cenzurat publicarea statisticilor economice oficiale, inclusiv a cifrelor comerciale, emițând doar statistici favorabile, selectate, dar autorii au studiat date mai ample pentru a stabili o imagine mai completă. Ei au descoperit că statutul Rusiei de exportator de mărfuri a suferit daune ireversibile. Importurile aproape că se prăbușiseră, țara confruntându-se cu o lipsă de talent, piese și tehnologie. Chiar și importurile esențiale din China, care îi oferiseră sprijin politic lui Putin, au scăzut cu mai mult de jumătate.

„Scăderea bazei interne de inovație și producție a Rusiei a dus la creșterea prețurilor și la îngrijorarea consumatorilor”, se arată în raport.

Aproximativ 1.000 de companii s-au retras din Rusia din februarie, luând cu ele afaceri echivalente a 40% din PIB și afectând până la cinci milioane de locuri de muncă, arată studiul. Datele privind producția industrială din iunie au arătat o scădere de 4,5% a producției în comparație cu aceeași lună a anului trecut, dar mai multe sectoare au fost martorele unei scăderi serioase. Producția de mașini a scăzut cu 89% față de anul precedent.

Raportul a fost lansat când prima navă care transporta cereale ucrainene a ajuns în Turcia. Rusia a încercat să sugrume economia Ucrainei blocând porturile țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău