Studiu AGER: Procedurile de achiziții publice se desfășoară cu încălcări

  • 13 Ianuarie 2016 18:49
Studiu AGER: Procedurile de achiziții publice se desfășoară cu încălcări

Procedurile de achiziții publice continuă să se desfășoare cu încălcări, iar mai multe instituții ale statului cheltuiesc banii publici în mod ineficient.

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER, în cadrul căruia au fost monitorizate 30 de autorități și modul în care au organizat acestea achizițiile publice. Studiul arată că unii agenți economici au fost favorizați, iar unele lucrări nu au fost făcute conform contractului, fără însă ca cei responsabili să fie sancționați.

Autorii studiului au constatat că legislația cu privire la achizițiile publice conține mai multe prevederi ambigue, care le oferă instituțiilor contractante ”portițe” prin care procedurile să poată fi fraudate, după cum a menționat Olesea Stamate, președinte AGER.

„Am observat cazuri de specificații tehnice sau, din contra, pre vagi. Prea înguste – când se spune exact de tip de jucărie sau echipament de joacă pentru copii, că anume modelul respectiv trebuie să fie. O altă problemă este implementarea contractului de achiziție publică. Dacă până la momentul încheierii contractului mai există anumite filtre, mai există Agenția de Achiziții Publice, Curtea de Conturi, la nivelul de implementare a contractului este doar la discreția, la responsabilitatea autorității contractante și în momentul în care autoritatea nu are interes ca acest contract să fie dus la bun sfârșit, nimeni nu are pârghii să vadă ca acest lucru să fie realizat”, a declarat Olesea Stamate.

Un exemplu în care lucrările nu au fost finalizate nici până în prezent, deși ar fi trebuit să se încheie în 2011, este cel al Centrului Medicilor de Familie de la Telenești.

„Am întrebat din ce cauză s-a oprit construcția. De la Centrul Medicilor de Familie mi-au răspuns că agentul economic este lichidat. Eu, intrând pe pagina Camerei Înregistrării de Stat, am văzut că el lucrează, i-am anunțat și ei au găsit posibilități să îl găsească”, a mărturisit Eugenia Roșca, de la Asociația Obștească ”Concordia”, organizație ce a monitorizat achizițiile publice în acest raion.

Studiul a fost făcut în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice, care a realizat o serie de anchete ce scot la iveală nereguli la achizițiile publice, dar care au rămas fără răspuns din partea autorităților, după cum afirmă jurnaliștii.

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție spun însă că, dimpotrivă, investighează numeroase cazuri de încălcări ale procedurilor de achiziții publice.

„E un domeniu foarte sofisticat, mai ales în domeniul construcțiilor, reparațiilor. Eu curez sistemul medical și este o chestie mai dificilă, inclusiv de ajuns și în judecată. Sunt goluri în legislație”, a declarat Serghei Bușmachiu, ofițer de investigație al CNA.

O nouă lege cu privire la achizițiile publice urmează să intre în vigoare la 1 mai 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău