Studiu: A treia doză de vaccin anti-Covid a mărit protecția împotriva infectării de patru ori

  • 23 August 2021 13:20
Studiu: A treia doză de vaccin anti-Covid a mărit protecția împotriva infectării de patru ori

O a treia doză a vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer a îmbunătățit semnificativ protecția față de infectare și simptomele grave ale bolii printre israelienii cu vârste de la 60 de ani în sus, comparativ cu cei care au primit două doze, arată datele publicate duminică de Ministerul Sănătății, conform Reuters, citat de DIGI24.ro.

Datele au fost prezentate, joi, la o întâlnire a panelului ministerial de experți în vaccinare și încărcate pe site-ul ministerului duminică, deși nu au fost publicate toate detaliile studiului, precizează sursa citată

Descoperirile sunt asemenătoare cu statistici separate raportate săptămâna trecută de către furnizorul de servicii de sănătate al Israelului, unul dintre cele câteva organizații ce administrează doze suplimentare pentru a încerca limitarea răspândirii variantei Delta a coronavirusului.

Oficialii ministerului au prezentat defalcat statisticile Institutului Gertner din Israel și a Institutului KI, spunând că printre persoanele în vârstă de 60 de ani și peste această vârstă, protecția oferită împotriva infectării, la 10 zile după vaccinare, a fost de patru ori mai mare decât după două doze.

O a treia pentru cei de peste 60 de ani a oferit, după 10 zile, o protecție de la cinci la șase ori mai mare împotriva simptomelor grave ale bolii și spitalizării.

Acea grupă de vârstă este în mod special vulnerabilă la Covid-19 iar în Israel a fost prima care a fost inoculată când a început campania de vaccinare la sfârșitul lui decembrie.

În ultimele săptămâni, Ministerul Sănătății a spus că imunitatea s-a diminuat în timp pentru seniori precum și în cazul tinerilor. Majoritatea persoanelor vaccinate care s-au îmbolnăvit grav în Israel aveau peste 60 de ani și alte boli.

Israelul a început, pe 30 iulie, administrarea celei de-a treia doze pentru persoanele de peste 60 de ani. Joi, statul a coborât pragul pentru administrarea dozei suplimentare la vârsta de 40 de ani și a inclus femeile însărcinate, profesorii și lucrătorii din domeniul sănătății sub acea vârstă. A treia doză este administrată doar celor care au primit a doua doză cu cel puțin cinci luni înainte.

SUA a anunțat planuri pentru a oferi a treia doză pentru toți americanii, citând date care arată diminuarea protecției. Canada, Franța și Germania au anunțat astfel de campanii.

În lupta începută în iunie cu varianta Delta, Israelul are una dintre cele mai mari rate de infectare per capita. Aproape de 1,5 milioane de oameni din populația totală de 9,3 milioane a primit al treilea vaccin.

În schimb, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că datele actuale nu indică faptul că este necesară efectuarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19, adăugând că toate persoanele vulnerabile din lume ar trebui să fie complet vaccinate înainte ca țările cu venituri ridicate să introducă o a treia doză de vaccin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
30,24
Câțiva nori
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău