STUDIU | 60% dintre pacienții spitalizați din cauza COVID-19 ''sunt în continuare afectați de cel puțin un simptom la șase luni de la infectare'”

  • 10 Mai 2021 19:30
STUDIU | 60% dintre pacienții spitalizați din cauza COVID-19 ''sunt în continuare afectați de cel puțin un simptom la șase luni de la infectare'”

60% dintre pacienții spitalizați din cauza COVID-19 ''sunt în continuare afectați de cel puțin un simptom la șase luni de la infectare'', cel mai adesea oboseală, dureri sau greutăți în respirație, potrivit unui studiu francez publicat luni în revista Clinical Microbiology and Infection, informează AFP, potrivit Agerpres.

Un sfert dintre aceștia prezintă ''trei sau mai multe simptome'', iar 2% au trebuit chiar ''spitalizați din nou'', este concluzia la care a ajuns acest studiu realizat de Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale - INSERM), pe un grup de 1.137 de persoane, constituit pentru a monitoriza pacienții diagnosticați cu COVID-19 după perioada de spitalizare.

''O senzație semnificativă de oboseală, dificultăți în respirație, precum și dureri musculare și articulare se numără printre manifestările clinice persistente cel mai frecvent raportate'' cu prilejul controalelor de urmărire la trei și la șase luni în urma spitalizării pentru tratarea COVID-19.

Cercetătorii au observat ''o corelație între severitatea inițială a maladiei și persistența pe termen lung a simptomelor''. Mai exact, persistența a cel puțin trei simptome la șase luni de la infectare ''este mai frecventă la persoanele care au fost internate la terapie intensivă din cauza COVID-19 în comparație cu cei care au fost spitalizați în alte servicii medicale, precum și la pacienții care au prezentat cele mai multe simptome în momentul internării în spital''.

Oamenii de știință demonstrează totodată că ''deși bărbații prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta forme grave, femeile par să aibă un risc mai mare de a suferi de simptome persistente ca și durată''.

Studiul subliniază de asemenea că aceste forme de ''covid lung'' au câteodată și alte consecințe mai ample, la nivel economic și social. Astfel, dintre pacienții care au raportat simptome după șase luni și care exercitau o activitate profesională în momentul infectării, o treime nu a mai revenit la muncă.

Rezultatele sunt în concordanță cu cele ale mai multor studii realizate în alte țări în ultimele luni.

Simptomele persistă după infectarea cu SARS-CoV-2 afectând un pacient din zece dintre cei care au prezentat o formă simptomatică, potrivit unor estimări, incluzând și persoane care nu au fost spitalizate, care au făcut o formă lejeră sau moderată a bolii. Mecanismele care determină acest lucru sunt încă puțin cunoscute. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău