STUDIU |15 MILIARDE de lei, „ascunse” în imobile care nu sunt înregistrate la „Cadastru”

  • 01 Martie 2017 16:09
STUDIU |15 MILIARDE de lei, „ascunse” în imobile care nu sunt înregistrate la „Cadastru”

Patrimoniul public din localitățile rurale ale Republicii Moldova a ajuns al nimănui. Mii de imobile care valorează peste un miliard de lei nu au oficial stăpâni, nu figurează în registrul Întreprinderii de Stat „Cadastru” și pot să ajungă oricând în proprietate privată.

Sunt doar câteva concluzii ale ediției de februarie a Buletinului informativ „Bugete fără secrete”, lansat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.

Publicația urmărește să desecretizeze activitatea autorităților publice locale din Moldova prin promovarea transparenței și a responsabilității financiare.

Potrivit estimărilor expertului Veaceslav Ioniță, unul din coautorii raportului, valoarea bunurilor publice neînregistrate depășește 15 miliarde de lei, dintre care cel puțin șapte miliarde revin autorităților publice locale. Acestea ridică neputincioase din umeri și spun că nu au destui bani în buget pentru a intabula toate terenurile și construcțiile publice, susține Ioniță.

Mai mult, potrivit datelor Curții de Conturi, la începutul lui 2016 în Republica Moldova nu erau înregistrate drepturile patrimoniale asupra unor bunuri imobile în valoare de peste un miliard de lei. Auditorii au identificat doar în raionul Ungheni 240 de imobile „fantomă” în valoare totală de peste 207 milioane de lei.

În același timp, Veaceslav Ioniță susține că sunt numeroase cazurile când, din neștiință sau intenționat, bugetele locale au fost lipsite de venituri importante, pentru că primăriile nu și-au înregistrat corect drepturile patrimoniale.

Buletinul Informativ apare în cadrul inițiativei „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar”, implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia. Inițiativa este susținută financiar de Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și Ambasada SUA în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău