STUDIU: UE, să-și schimbe abordarea față de Republica Moldova

  • 09 Decembrie 2013 13:46
STUDIU: UE, să-și schimbe abordarea față de Republica Moldova

Uniunea Europeană ar trebui să-și schimbe abordarea față de țările membre ale Parteneriatului Estic care continuă refomele, cum ar fi Republica Moldova, și să le ofere beneficii care să fie simțite direct de către cetățeni.

În caz contrar, Uniunea Europeană ar deveni mai puțin atractivă decât Rusia, constată un studiu realizat de experți de la București, Chișinău și Bruxelles, prezentat luni, 9 decembrie. 

Dintre toți vecinii Uniunii Europene, Republica Moldova primește din partea Bruxelles-ului cel mai mare ajutor financiar pe cap de locuitor. Este vorba de aproximativ 40 de euro anual, ceea ce reprezintă 5% din PIB, a declarat directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea. Acest ajutor însă este orientat spre reformarea sistemului de stat și nu este simțit de populație.

Rusia, la rândul său, îi oferă bani Transnisitrei pentru pensii și ajutoare umanitare. Astfel, pe term scurt, Uniunea Europeană pierde în fața Rusiei la capitolul perceperea ajutorului, a menționat expertul arătând necesitatea schimbării abordării de către Uniunii Europene.

Republica Moldova are toate șansele să semneze până în septembrie 2014 Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, însă trebuie să continue reformele și să asigure stabilitatea politică, a declarat directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. El a atras atenția că în această periodă Republica Moldova se va confrunta cu presiuni și mai mari din partea Rusiei, pentru care trebuie să fie pregătită.

Studiul întitulat ”După faptă și răsplată” a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul român al Afacerilor Externe, în partenrriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava. Studiul va fi prezentat miercuri și la Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău