STUDIU: Tot mai puține victime violenței sexuale se adresează organelor de drept

  • 15 Februarie 2016 18:47
STUDIU: Tot mai puține victime violenței sexuale se adresează organelor de drept

Victimele violului nu sunt suficient de protejate în Republica Moldova, iar agresorii primesc sancțiuni prea blânde, arată un raport al Centrul de Investigații și Consultanță „Sociopolis” la comanda Centrului Internațional „La Strada”.

Legislația prevede pedepse de la 3 la 5 ani de închisoare pentru această infracțiune, sancțiuni pe care experții le consideră prea mici.

Numărul cazurilor de viol a crescut, în general, în ultimii 14 ani, și a ajuns de la 6, la 10 victime, la fiecare 100 de mii de locuitori ai Republicii Moldova, se arată în cercetare, care subliniază că amploarea fenomenului ar fi mai mare. Deseori, victimele nu depun plângeri la poliție pentru că nu sunt sigure că își vor găsi dreptatea, spune autoarea studiului, Diana Cheianu Andrei.

„Procesul de trecere prin sistemul legal este unul foarte anevoios, este unul foarte frecvent discriminatoriu. În loc să fie identificate aceste cazuri, în momentul în care ele ajung să fie declarate, ofițerul de poliție nu primește cererea până ce nu trimite victima le expertiza medico-legală”, a constatat Diana Cheianu Andrei.

Totodată, legislația permite împăcarea părților în cazuri de viol, precum și retragerea cererii din partea victimei, fapt ce ar trebui exclus din legislație, spune cercetătoarea Diana Cheianu Andrei.

„Sistemul legal permite ca victima să își retragă cererea, nu se ține cont de faptul că aceste victime sunt manipulate și că ele nu o fac benevol. Astfel de situații se întâmplă inclusiv cu copiii, în cadrul familiei, când are loc o infracțiune de incest. Sistemul nostru de drept admite împăcarea părților, lucru care ar trebui să fie înlăturat”, a declarat Diana Cheianu Andrei.

O altă lacună în legislație este pedeapsa prevăzută de Codul Penal al Republicii Moldova pentru infracțiunea de viol, de până la 5 ani de închisoare, a menționat directorul de programe al Centrului Internațional ”La Strada”, Daniela Misail Nichitin.

„Infracțiune de viol – de la 3 până la 5 ani. Această pedeapsă este una prea blândă pentru asemenea tipuri de infracțiune”, a declarat Daniela Misail Nichitin.

Datele Biroului Național de Statistică artă că în 2014 au fost înregistrate 350 de cazuri de viol, iar 110 persoane au fost condamnate pentru această infracțiune. Anul trecut, numărul cazurilor raportate a scăzut cu 14 la sută, potrivit datelor Procuraturii Generale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău