STUDIU: Rezultatele elevilor depind de nivelul de studii al părinților și profesorilor

  • 02 Decembrie 2015 16:08
STUDIU: Rezultatele elevilor depind de nivelul de studii al părinților și profesorilor

Performanța elevilor din mediul urban este mai înaltă decât a celor din mediul rural, iar rezultatele elevilor din instituțiile private sunt mai înalte decât ale celor din instituțiile publice.

Totodată, fetele înregistrează, în medie, rezultate mai bune decât băieții la învățământ. Diferența este mult mai pronunțată în clasa a IX-a, decât în clasa a IV-a, arată datele unui studiu care a evaluat absolvenții din clasele a IV și a IX la disciplinele matematică, limba română și limba rusă, transmite IPN.

Studiul a fost elaborat în cadrul Proiectului Reforma Învățământului în Moldova (PRIM) și implementat cu suportul financiar al Băncii Mondiale. Obiectivul a fost de a îmbunătăți sistemul de evaluare a elevilor și creșterea reușitei elevilor din școlile beneficiare la examene până în 2018.

„Studiul a constatat că performanța elevilor care au avut un profesor cu un grad didactic mai înalt este mai bună decât a celor care au avut un profesor cu un grad didactic mai jos, iar elevii care provin din familii cu un nivel de bunăstare socio-economică mai înalt au înregistrat rezultate semnificativ mai bune în cadrul evaluărilor naționale, a menționat ministra educației, Corina Fusu, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, performanța elevilor depinde de nivelul de studii al părinților, de faptul dacă părinții muncesc peste hotare, de faptul dacă părinții sunt angajați în câmpul muncii și de domeniul lor de activitate. Astfel, s-a constatat că rezultate mai bune înregistrează elevii ai căror părinți au studii superioare, sunt încadrați în câmpul muncii și activează în domeniile pedagogiei, medicinii sau a business-ului.

„Conform studiului, rezultatele elevilor care au acces la calculator sunt semnificativ mai bune față de gradul de realizare a testelor elevilor care nu au acces la calculator. Diferența este de circa 12%”, a adăugat ministra.

Studiul exprimă un indicator realizat de Ministerul Educației în rezultatul căruia vor fi debursate încă 2 milioane de dolari. De asemenea, pentru a urmări performanța în dinamică a elevilor, Ministerul Educației are sarcina de a asigura participarea elevilor din Republica Moldova la diverse evaluări naționale și internaționale pentru ca să întreprindă acțiuni de modernizare a sistemului educațional.

În cadrul studiului au fost prelucrate peste 30 de mii de teste ale elevilor din clasa a IV-a și peste 29 de mii din clasa a IX-a.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:3,6 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Arhivă Radio Chișinău