STUDIU: Republica Moldova dependentă de gazele naturale rusești

  • 08 Februarie 2016 18:48
STUDIU: Republica Moldova dependentă de gazele naturale rusești

La mai bine de un an de la implementarea Acordului de Asociere și Comerț liber cu Uniunea Europeană, Republica Moldova continuă să rămână dependentă în proporție de peste 96 la sută de gazele naturale rusești.

Totodată, doar 20% din energia electrică este produsă în Republica Moldova, fapt ce pune în pericol securitatea energetică a țării. Sunt concluziile unui studiu, elaborat de Fundația Konrad Adenauer, făcut public luni, 8 februarie, la Chișinău în cadrul unei mese rotunde. Potrivit autorilor studiului, restanțele la implementarea prevederilor Acordului au fost generate de situația politică incertă din ultima perioadă, dar și de lipsa de dorință a autorităților de a efectua reforme.

Potrivit autorilor studiului, chiar dacă pe parcursul ultimului an Republica Moldova și-a reiterat de nenumărate ori angajamentele de a consolida în continuare cooperarea energetică cu UE, să-și îmbunătățească infrastructura corespunzătoare, să-și armonizeze legislației cu acquis-ul comunitar și să găsească surse regenerabile de energie, lucrurile par să nu se fi mișcat din punctul mort.

Expertul Fundației Konrad Adenauer, Iulian Groza, a menționat că la începutul anului 2016, R. Moldova rămâne dependentă în proporție de 96% de gazul rusesc și de 80% de curentul electric rusesc.

În aceste condiții, consideră Iulian Groza, Chișinăul ar trebui să accelereze interconectarea alternativă la rețelele de gaze naturale din România, pentru a beneficia de piața energetică mai competitivă a Uniunii Europene până în anul 2018. De asemenea, accelerarea construcției de interconexiuni ale liniilor de înaltă tensiune de energie electrică până în anul 2019 pentru integrarea cu UE prin intermediul României ar trebui să fie o altă prioritate pe termen scurt pentru guvernele din Republica Moldova și România.

Și expertul economic, Sergiu Tofilat, consideră că doar integrarea sistemului energetic moldovenesc în cel european ar asigura o independență reală a Republicii Moldova în domeniul energetic, eliminând pozițiile monopoliste de pe piață a Gazpromului și a Centralei de la Cuciurgan. Lipsa unor acțiuni în acest sens poate fi explicată doar prin lipsa de dorință a unor forțe politice de la guvernare de a  modifica sistemul existent, în detrimentul intereselor cetățenilor și a prevederilor din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Acordul de Asociere UE-Republica Moldova a fost semnat la 27 iunie 2014 la Bruxelles, fiind ratificat de Parlamentul de la Chișinău pe 2 iulie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
0,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău