STUDIU: Prețul energiei electrice crește nejustificat

  • 05 Iunie 2014 14:51
STUDIU: Prețul energiei electrice crește nejustificat

Prețul la achiziție a curentului electric obținut de Republica Moldova în 2014 este cel puțin cu 23 la sută mai mare decât cel de pe piața din Ucraina și cu 15 la sută mai mare decât în România.

Încheierea unui contract de achiziționare a energiei electrice la prețul pieței ucrainene ar fi permis economisirea de către Republica Moldova, în perioada 2014-2015, a peste 40 de milioane de dolari. Sunt câteva dintre concluziile studiului realizat de experții de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.  

Analizând prețurile la curentul electric în regiune, experții au constat o creștere nejustificată a acestuia. Achiziționarea energiei electrice la prețul pieței ucrainene, ar permite o scădere pe fiecare kilowat cu aproape 20 de bani, susține expertul Corina Gaibu.

Reprezentanții companiilor de distribuire a curentului electric susțin că prețul este mai mare în Republica Moldova, deoarece atât România, cât și Ucraina vin la negocieri cu oferte mai mari decât prețurile de pe piața internă.

Autorii studiului mai recomandă autorităților să sporească  transparența  achizițiilor de curent electrică, să implementeze  mecanisme de monitorizare  permanentă a piețelor și să publice rapoarte privind evoluția acestora.O altă recomandare ține de asigurarea securității energetice prin crearea cât mai rapidă a unei conexiuni la sistemul energetic al României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău