STUDIU: În 3 ani, cheltuielile părinților per elev AU CRESCUT cu 58%

  • 15 Iunie 2016 11:21
STUDIU: În 3 ani, cheltuielile părinților per elev AU CRESCUT cu 58%

Pe parcursul anului 2015, părinții din Republica Moldova au cheltuit pentru educația copiilor lor circa 2367,6 milioane de lei.

Totodată, anul trecut cheltuielile per elev au crescut cu circa 58% comparativ cu 2012, arată datele unui studiu referitor la etica și integritatea academică în învățământul general, elaborat de către Institutul de Politici Publice, în parteneriat cu Centrul „CBS-AXA”.

Sociologicul Centrului „CBS-AXA”, Natalia Vlădicescu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că, în total, pe parcursul unui an, părinții achită pentru educația elevilor circa 6,7 mii de lei. Potrivit ei, diferența plăților în mediul urban și cel rural este foarte mică. „Dacă în mediul urban avem media cheltuielilor în total de 6699 de lei, atunci în mediul rural avem 6554 de lei. Vedem, practic că nu este diferență”, a declarat Natalia Vlădicescu.

Totodată, studiul arată că cele mai multe mijloace sunt cheltuite pentru îmbrăcămintea și încălțămintea pentru școlari, rechizite școlare și pentru luarea mesei la școală.

De asemenea, în cercetarea sociologică se menționează că peste 50% dintre părinții respondenți cunosc despre gestionarea banilor colectați drept contribuție de asociațiile părintești, 18% cunosc foarte puțin, iar 17% dintre părinți nu cunosc nimic. Totodată, studiul arată că dacă ar rămâne la discreția părinților să achite sau nu contribuțiile bănești pentru necesitățile școlii, aproape jumătate dintre ei ar renunța să facă aceste plăți. Fiecare al treilea părinte declară că ar continua să ofere suport instituțiilor preuniversitare pentru a îmbunătăți condițiile de studiu, iar 1,2% dintre părinți au declarat că în scopul sporirii calității studiilor, ar fi dispuși să plătească și mai mult.

Studiul arată că pentru eficientizarea plăților efectuate de părinți, respondenții au sugerat că bugetul școlii, inclusiv cel alocat de către stat, trebuie tranparentizat, iar statul ar trebui să asigure școlile cu materiale didactice și condițiile strict necesare.  De asemenea, părinții respondenți au sugerat adoptarea unui act legislativ care ar stimula sponsorizarea instituțiilor de învățământ de către părinți sau agenții economici.

Directorul de programe al IPP, Anatol Gremalschi, a menționat că nu este nimic rău în faptul că părinții contribuie financiar la instituțiile de învățământ, dar acest lucru ar trebui oficializat și depersonalizat.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 605 părinți pe parcursul lunii aprilie 2016. De asemenea, datele au fost colectate prin intermediul a mai multor focus grupuri la care au participat părinți, elevi și cadre didactice. Suplimentar, au fost realizate interviuri cu reprezentanții direcțiilor de învățământ și directori de școală. Marja de eroare a studiului este de 4%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău