Studenții Facultății de Drept, Filiera francofonă, vor reprezenta Universitatea de Stat din Moldova, la un concurs de talie mondială în domeniul dreptului internațional umanitar

  • 27 Februarie 2023 18:27
Studenții Facultății de Drept, Filiera francofonă, vor reprezenta Universitatea de Stat din Moldova, la un concurs de talie mondială în domeniul dreptului internațional umanitar

Studenții Facultății de Drept, Filiera Francofonă vor reprezenta Universitatea de Stat din Moldova la concursul internațional „Jean Pictet”, ediția a 39-a care se va desfășura în Franța, Normandie, în perioada 11-18 martie 2023, se arată într-un comunicat al USM.

Dintr-un număr impunător de dosare și țări participante, echipa Facultății de Drept a fost selectată după etapa depunerii dosarului, care era concentrată pe formularea răspunsurilor și întocmirea unui eseu în materia dreptului internațional public.

Scopul de bază al acestui concurs de drept internațional este „de a scoate dreptul din cărți”, iar obiectivele de bază sunt „Învață, Concurează, Întâlnește”. În opinia foștilor participanți, care sunt în număr de 3901 (la moment), participarea la concursul „Jean Pictet” a fost o experiență unică.

Acest concurs de drept internațional public este unul de talie mondială și implică cunoașterea aprofundată a tuturor ramurilor relevante ale dreptului internațional public, aplicabile conflictelor armate.

Participanții urmează să înțeleagă și să aplice simularea, fiind apreciată în special capacitatea de a se poziționa într-un scenariu fictiv; capacitatea de a distinge elementele și detaliile importante ale spețelor; de a identifica probleme strategice; stabilirea oportunităților și ale riscurilor, inclusiv capacitatea de a înțelege complexitatea evenimentelor și rolul atribuit diferitelor etape ale simulării, utilizarea datelor fără a inventa fapte, concentrându-se pe dreptul internațional public.

Echipa Filierei Francofone a Facultății de Drept va fi reprezentată de Dumitru Vrabie, Tatiana Mocanu și Laurenția Pîslaru, studenți an. 3 Filiera francofonă. Coordonatori din partea cadrelor didactice sunt: Olga Dorul, dr., conf. univ., Doina Cazacu, dr., conf. univ., (Departamentul  Drept Internațional și European); Vitalina Bahneanu, dr., conf. univ., prof. Franceza juridică.

În cadrul întrunirilor săptămânale va fi monitorizat procesul de pregătire a studenților pe segmentul dreptului internațional umanitar având ca obiectiv sporirea șansele de succes ale echipei Universității de Stat din Moldova. Evenimentul constituie o oportunitate pentru studenții de la facultățile de Drept de a demonstra competențele formate în cadrul instruirii universitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău