Studenții din UE vor plăti taxe mai mari la universitățile din Anglia, de anul viitor

  • 24 Iunie 2020 08:26
Studenții din UE vor plăti taxe mai mari la universitățile din Anglia, de anul viitor

Studenții din Uniunea Europeană care doresc să învețe la o universitate din Anglia vor trebui să plătească taxe mai mari de școlarizare, la fel ca alți studenți străini, de la începutul anului universitar 2021, a anunțat guvernul britanic. Măsura este luată după ieșirea Marii Britanii din UE.

Studenții internaționali reprezintă o sursă importantă de venit pentru universitățile britanice. Aceștia plătesc adesea dublu - chiar mai mult, în cele mai prestigioase instituții de învățământ - față de 9.250 de lire sterline cât achită britanicii, o taxă valabilă până acum și pentru studenții din țările UE, relatează AFP, citată de Agerpres și digi24.

Ca urmare a ieșirii Regatului Unit din UE la sfârșitul lunii ianuarie, rezidenții din UE, din alte țări ale Spațiului economic european și Elveția „nu vor mai fi eligibili” pentru condițiile financiare acordate studenților britanici „pentru cursurile care încep în anul universitar 2021/2022”, a spus secretarul de stat pentru universități Michelle Donelan într-o declarație scrisă, în Camera Comunelor.

Dar nu toți studenții străini care încep studiile universitare în 2020-2021 sunt afectați de această creștere și nici rezidenții din Irlanda, a spus ea.

Educația ține de competența fiecărei regiuni, astfel că această măsură privește doar Anglia și nu se aplică Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord.

Universitățile britanice se confruntă cu o importantă lipsă de venituri de la începutul pandemiei provocate de noul coronavirus. Ele se tem că următorul an universitar va fi și mai rău dacă studenții internaționali nu vor veni la studii din cauza crizei.

În 2018-2019, un student din cinci era străin în Regatul Unit, a doua destinație universitară preferată după SUA, potrivit organizației lor reprezentative, Universities UK (UKK).

În ceea ce privește participarea britanicilor la programul european de schimb de studenți Erasmus, guvernul a spus că vrea să continue să participe la acesta după Brexit, dar a adăugat că negocierile sunt încă în curs de desfășurare cu Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău