Studenții de la UASM au acum toate condițiile într-un laborator nou pentru a încerca să obțină o nouă rasă de albini

  • 28 Februarie 2019 15:40
Studenții de la UASM au acum toate condițiile într-un laborator nou pentru a încerca să obțină o nouă rasă de albini

Un laborator din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova a fost dotat cu echipament apicol modern cu sprijinul USAID. Echipamentul, în valoare de 140 de mii de lei, include instrumente primare, stupi verticali, extractor cu rame de inox, seturi apicole, lame, echipament IT și alte utilaje ce vor facilita procesul de studiu, transmite IPN.

Rectorul Universității, Liviu Volconovici, a declarat în cadrul evenimentului de inaugurare a prisăcii didactice și a laboratorului, că echipamentul modern le oferă studenților posibilitatea să devină specialiști înalt calificați. Astfel, pregătirea acestora va corespunde cerințelor din sectorul privat.

Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, a menționat că utilajul modern oferă posibilitatea efectuării unor cercetări ample și utile în domeniu. „Studenții vor îngriji singuri de stupi, de albine, vor putea să le populeze și să facă nemijlocit cercetări științifice. Astfel, apicultura din Moldova va profita de inovații și avantaje”, a declarat Ion Maxim, citat într-un comunicat presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Sala de studii este dotată și cu microscoape, datorită cărora poate fi determinată puritatea rasei obținute în urma încrucișării albinelor. Potrivit lui Ion Maxim, astăzi sunt importate neoficial diferite rase obținute în laborator, cum ar fi hibridul Buckfast, care este foarte productiv, însă nu poate fi înmulțit natural. Apicultorii din țară încearcă să-l înmulțească, iar descendenții obținuți distrug puritatea rasei autohtone și aceasta poate chiar să dispară.

UASM este unica instituție de învățământ agricol superior universitar din Republica Moldova, unde studiază peste patru mii de studenți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău