Strugurii de masă - cu până la 40% mai puțini în acest an. Ce spun autoritățile
-
27 Septembrie 2020 15:40
În cel mult 2 săptămâni, viticultorii din țara noastră încheie campania de recoltare a strugurilor de masă, scrie Agrobiznes.md
Potrivit lor, în acest an, culeg în medie 3,5 tone de struguri la hectar, pe când în 2019 au strâns 5,3 – 5,5 tone per hectar, iar în 2018 și mai mult, 5,7 tone la hectar. În consecință, MADRM susține că recolta de struguri de masă pe țară va fi cu circa 40% mai mică comparativ cu anul trecut. Este cea mai scăzută producție din ultimii zece ani, notează sursa citată.
„Cauza principală e seceta, care a continuat și în luna septembrie. În prezent se culeg soiurile cu perioada de maturitate semi-tardivă apoi soiurile tardive. Mai este de cules soiurile Alb de Suruceni, Muscat de Hamburg, Moldova, soi tardiv”, a menționat Valeriu Cebotari, reprezentant direcția politici și reglementări în sectorul vitivinicol din cadrul MADRM.
Soiurile sensibile la secetă au fost cel mai mult afectate.
„Victoria – soi alb, care se coace în prima decadă, a fost unul din cele mai afectate”, a precizat pentru Agrobiznes Valeriu Cebotari.
Soiurile sensibile la secetă au fost cel mai mult afectate.
„Victoria – soi alb, care se coace în prima decadă, a fost unul din cele mai afectate”, a precizat pentru Agrobiznes Valeriu Cebotari.
Potrivit lui Valeriu Cebotari, 75% din recolta de struguri de masă este deja culeasă.
„Trebuie să ne grăbim cu recoltatul. Aceste precipitații care cad nu vor diminua din cantitate, dar din calitate, da. Zilele acestea chiar am fost piața agricolă și am văzut că se vând la vin și struguri Moldova. Din cauza aspectului pe care îl au nu pot fi exportați și nici puși la păstrare”, zice Valeriu Cebotari.
Dacă anul trecut, potrivit datelor am avut 140 de mii de tone de struguri de masă, anul acesta vom avea, în jur de 56 de mii de tone.
Actualmente, în Republica Moldova sunt aproximativ 130 mii de hectare de viță de vie, dintre care circa 12 600 de hectare sunt podgorii cu struguri de masă. Exporturile către UE, reprezentând 30% din volumul cules.