Stresul post-traumatic, o ”bombă cu ceas” pentru civilii din Donețk

  • 17 Martie 2015 16:33

”Oamenii încă nu sunt conștienți de amploarea a ceea ce s-a întâmplat” și de traumele de război, avertizează Irina Jigulina, responsabilă a secției de reabilitare de la spitalul psihiatric din Donețk, din estul separatist al Ucrainei.

În secția Irinei ajung civili traumatizați de lunile de bombardamente, cufundați într-o stare de stres post-traumatic în urma celor 11 luni de conflict armat între rebelii proruși și armata ucraineană.

'Le este teamă, pentru ei sau pentru apropiații lor. Ei sunt în stare de alertă permanentă. Nu reușesc să-și regăsească viața de zi cu zi, în pofida calmului' revenit odată cu instaurarea, în februarie, a unui armistițiu fragil, însă în general respectat, explică tânăra femeie.

Dacă majoritatea celor 39 de pacienți îngrijiți astăzi în cadrul secției erau deja afectați în grade diferite și înainte de război, medicii au început să vadă și chipuri noi, în depresie sau suferind de lipsă de somn și de apetit.

'Vârful în ceea ce privește numărul de pacienți nu a fost încă înregistrat, deoarece calmul abia s-a reinstalat, chiar dacă toată lumea înțelege că este vorba de un armistițiu, și încă nu de o pace', prognozează Irina, care vede în traumele de război 'o bombă cu ceas' pentru societate.

'Pe timp de război, oamenii au alte preocupări decât starea lor de bine psihologică. Atunci când pacea se va reinstaura, va exista un aflux de pacienți, fără a-i număra pe luptătorii care vor trebui să revină la o viață civilă și care vor avea nevoie de îngrijire', explică Irina.

Aici, la fel ca în alte spitale din estul separatist, medicii și infirmierele nu și-au primit salariile de mai multe luni. O parte din personalul medical a părăsit orașul după primele bombardamente.

Însă, principala problemă rămâne penuria de antidepresive și neuroleptice - spitalul nu a primit astfel de medicamente din iunie -, ceea ce obligă familiile pacienților să și le procure din mijloace proprii.

'Penuria de medicamente lovește în mod injust în cei care au cea mai mare nevoie', își exprimă regretul Anna Lukașenko, care conduce secția de psihiatrie infantilă, unde sunt îngrijiți circa 60 de copii pentru patologii mergând de la depresie până la autism.

O parte dintre tinerii pacienți au fost internați recent după o traumă cauzată de bombardamente sau de pierderea unui părinte care luptase în conflict.

Clinica nu a fost nici ea cruțată de lupte, chiar dacă nimeni nu a fost rănit. Ferestrele care au fost smulse de explozii au fost înlocuite de urgență. Geniștii au venit să se ocupe de restul obuzelor căzute în una dintre camere.

Autoritățile de la Kiev au decis în noiembrie să suspende finanțarea teritoriilor aflate sub controlul rebelilor, inclusiv pentru spitale și ajutoarele sociale pentru familiile persoanelor cu handicap, îndemnându-le să se mute spre teritoriile aflate sub controlul guvernului central.

Clinica, unde mai sunt încă tratați peste 400 de pacienți, primește de atunci asistență din partea Rusiei, ONU, Crucii Roșii și din partea mai multor biserici, în timp ce autoritățile separatiste trimit periodic ajutor alimentar,

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău