Stratfor | Vladimir Putin, în luptă pentru a-și menține puterea

  • 13 Martie 2017 13:34
Stratfor | Vladimir Putin, în luptă pentru a-și menține puterea

Autoritatea liderului Federației Ruse, Vladimir Putin, ar putea fi amenințată de noul președinte al Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, care acționează deja pentru a-și consolida puterea.

În Rusia lui Putin se duce o continuă bătălie pentru putere, ultimii trei ani fiind marcați, de altfel, de lupte interne pentru influență la Kremlin.   Acum însă, scrie agenția Stratfor într-o analiză pe această temă, Vladimir Putin, liderul Federației Ruse, și-ar putea vedea autoritatea amenințată chiar de noul președinte al Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), Viaceslav Volodin, care dă semne că nu ar ezita nicio secundă să-și folosească puterea în creștere pentru a-l sfida pe actualul președinte rus. În ultimii 17 ani, perioadă în care Putin s-a aflat la putere, Duma de Stat a jucat un rol important, scrie Adevărul.ro.

În contextul în care Putin s-a confruntat cu provocări din partea elitei politice de la Kremlin și din partea liderilor regionali, dar și din partea publicului, liderul Federației Ruse a girat creșterea autorității Dumei pentru a obține introducerea unor măsuri de care avea nevoie pentru a-și securiza poziția. Tot camera inferioară a Parlamentului a rus fost scoasă țap ispășitor pentru introducerea unor reforme dure.   Numai că un raport al Centrului Carnegie de la Moscova sugerează că puterea lui Putin începe să pălească în fața noului președinte al Dumei de Stat.   Cal de cursă lungă   Cunoscut pentru faptul că poate să facă față cu brio unor situații politice dificile, Volodin a fost un apropiat al lui Putin. De altfel, Putin este cel care l-a promovat. În 2012, de pildă, l-a numit vicepremier pentru a aplana tensiunile apărute în urma acuzațiilor de fraudare a alegerilor legislative și a protestelor de masă generate de această situație.  

Volodin, care a devenit președinte al camerei inferioare a Parlamentului rus la sfârșitul anului trecut, își dorea de multă vreme să ajungă în prim-planul elitei de la Kremlin, însă nu a avut la îndemână pârghiile necesare. În circumstanțe normale nici șefia Dumei de Stat nu l-ar fi adus mai aproape de acest obiectiv.   

Dar cum Putin are nevoie de măsuri legislative care să-i consolideze autoritatea, funcția lui Volodin a căpătat o importanță mult mai mare.   Ca urmare, acesta din urmă a început să ia măsuri pentru a-și consolida propria putere. Potrivit Centrului Carnegie, dincolo de faptul că și-a întărit autoritatea în privința regulilor precedurale din Dumă, Volodin s-a poziționat ca intermediar între oficialii guvernului și parlamentari, ceea ce îi dă puterea de a bloca dialogul sau chiar de a trage pe linie moartă anumite propuneri.  

Un tipar deja consacrat  

Acțiunile lui Viaceslav Volodin se înscriu însă într-un tipar care nu-i este deloc străin lui Putin. În ultimii ani, multe personaje puternice de la Kremlin au încercat să obțină poziția dorită sfidându-l pe președinte. La sfârșitul lui 2016, de pildă, șeful Rosneft, Igor Secin, a lucrat pe la spatele lui Putin pentru a prelua un pachet majoritar de la compania rivală Bashneft. A ignorat și ordinele lui Putin de a vinde acțiuni ale companiei unor cumpărători aflați pe o listă „aprobată“, preferând să-și aleagă el singur partenerii.  

Președintele cecen Ramzan Kadîrov a criticat pe rețelele de socializare inițiativa Ministerului de Finanțe de a tăia subvențiile federale pentru regiunea sa, sugerând că, în lipsa fondurilor, Cecenia ar putea deveni instabilă.  

Iar Serghei Cemezov, șeful gigantului de stat din domeniul apărării Rostec, a cumpărat diverse întreprinderi pentru a se asigura că firma sa s-a infiltrat în fiecare braț al complexului militar-industrial rusesc, o acțiune pe care Putin a încercat în trecut să o prevină.   Și politicieni din eșalonul doi sau trei au început să devieze de la linia Kremlinului, în special cei de la nivelul guvernelor regionale. Unii au eliminat structuri locale de guvernare pentru a-și asigura rămânerea la putere.   

Pentru a pune capăt acestei situații, Putin a demis șase lideri regionali în ultimele trei săptămâni. Pe 17 februarie, tot el a organizat o reuniune a Consiliului de Securitate încercând să aplaneze temerile că s-ar derula o amplă operațiune de epurare care vizează guvernele regionale.  

Vladimir Putin are nevoie, totuși, de loialiști care să-i pună în aplicare strategia. Și deși Viaceslav Volodin este unul dintre ei, consideră Stratfor, dacă acesta va acumula destulă putere, situația ar putea deveni dezastruoasă pentru actualul lider de la Kremlin.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău