Stratfor | SUA pregătesc o lovitură periculoasă pentru Putin

  • 05 Ianuarie 2018 19:09
Stratfor | SUA pregătesc o lovitură periculoasă pentru Putin

SUA continuă să ancheteze amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. Totodata, cele două părți se  acuza reciproc de încălcarea acordurilor in domeniul reducerii armamentului și construiesc linii defensive peste tot în lume, pregătindu-se pentru o confruntare pe termen lung, se arata intr-o prognoză politica realizata de compania de analiza Stratfor.

În plus, SUA au identificat patru domenii pentru introducerea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, iar cea mai periculoasa lovitură pentru presedintele rus Vladimir Putin se poate referi la măsuri restrictive împotriva oligarhilor ruși, potrivit Pagina de Rusia.

În august, președintele american Donald Trump a semnat o lege care include dispoziții privind extinderea sancțiunilor împotriva Federației Ruse în următorii ani. În februarie, Trezoreria SUA va furniza informații detaliate cu privire la posibilele noi sancțiuni care vor fi asociate în principal cu ancheta intervenției Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016.

În raportul său din februarie, Trezoreria va estima impactul asupra Rusiei și asupra pieței mondiale a posibilelor sancțiuni împotriva cetățenilor americani care cumpără obligatiuni de stat rusesti.

„În cazul în care Statele Unite vor impune sancțiuni asupra datoriei suverane a Rusiei, decizia ar putea descuraja alți investitori străini din afara Statelor Unite sa cumpere bonduri de stat din Rusia“, –  remarca experții Stratfor.

O altă versiune a sancțiunilor va fi partea celui de-al doilea raport al Trezoreriei, care va fi publicat în februarie. El îi va prezenta pe cei mai importanți oligarhi ruși, veniturile lor, dovezile de corupție, legaturile lor comerciale și activele din străinătate, precum și sursele veniturilor lor.

„Familiile si prietenii lor vor fi supusi unor sancțiuni, precum și activele lor. În plus, copiii lor nu vor mai putea studia în străinătate. Domeniul de aplicare al acestei variante de măsuri restrictive este foarte diferit de sancțiunile personale existente. Acei oligarhi împotriva cărora au fost deja impuse sancțiuni, își păstrează cea mai mare parte a activelor în Rusia, ei sunt direct legati de politica externă a Rusiei – și în special de conflictul din Ucraina. Extinderea listei cu oligarhi care sunt prietenii cei mai apropiati ai lui Putin, înseamna un atac personal asupra presedintelui rus“, – subliniază Stratfor.

De asemenea, europenii ar putea accepta noi sancțiuni anti-ruse pentru încălcarea drepturilor omului.

La sfârșitul anului 2012, SUA au aprobat „Actul Magnitsky”, introducând sancțiuni personale împotriva persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului si coruptie. De-a lungul anilor, Statele Unite au extins această listă. Singura persoană de rang înalt care a fost până în prezent în lista era șeful Comitetului de Investigații al Rusiei (SKR, echivalentul FBI), Alexander Bastrîkin.

Cu toate acestea, la 20 decembrie, Washingtonul a completat lista cu alte nume, inclusiv a liderului cecen Ramzan Kadîrov.

În plus, anul viitor, Statele Unite ale Americii vor impune sancțiuni asupra companiilor rusești de apărare care furnizează tehnologii în încalcarea Tratatului INF.

„Prin urmare, pentru Statele Unite și Rusia, 2018 va fi un alt an de confruntare. In timp ce Washingtonul trece in revista instrumentele pe care le poate folosi împotriva Moscovei, Rusia se pregătește pentru relații mai dure, izolandu-se economic și construind punți de legatura în regiunea Asia-Pacific și în Orientul Mijlociu”- trage concluzia Stratfor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
25
Ploaie ușoară
Umiditate:73 %
Vint:3,88 m/s
Wed
18
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
17

Curs oficial BNM 07 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5560 0.1665
USD 17.3147 0.0528
RON 4.0429 0.0346
UAH 0.6401 0.0046
RUB 0.2408 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău