Stratfor îi prezice Rusiei cel mai mare val de emigrație din ultimii 20 de ani

  • 10 August 2017 12:55
Stratfor îi prezice Rusiei cel mai mare val de emigrație din ultimii 20 de ani

Firma de analiza americana Stratfor crede că Rusia va fi acoperită în curând de „cel mai mare val de emigrație din ultimii 20 de ani“.

Țara deja este părăsită de personalul cu înaltă calificare, fapt care ulterior va avea efect deplorabil asupra economiei și politicii, sunt convinși experții. Indirect, aceste concluzii sunt confirmate de statistici, inclusiv cele oficiale, din Rusia, scrie paginaderusia.ro.

Potrivit Stratfor, pe fondul luptei autorităților ruse împotriva activitatii civice, scăderii rapide a veniturilor și stratificarea socială inegala în creștere, tot mai mulți ruși se gândesc sa plece în altă țară. Experții Stratfor cred că în viitorul apropiat, Rusia va fi acoperita de un nou val de emigrare – „cel mai mare din ultimii 20 de ani“.

Astăzi, țara este părăsită de specialiști cu înaltă calificare, care nu văd perspective în Rusia. Potrivit experților, „exodul creierelor“ va duce la deteriorarea economiei ruse în anii următori. Nivelul educatiei și cel al serviciilor de îngrijire a sănătății vor continua să scadă. În același timp, companiile și proiectele inovatoare vor cauta sa se mute în mare parte în afara Rusiei. Totodata, în Federația Rusă va fi redusă în mod substanțial inițiativa antreprenoriala privată, prezic analiștii. Potrivit Stratfor, jumătate din tinerii rusi sunt deja pregătiti moral sa părăseasca țara.

Cei decisi sa emigreze vor s-o faca pentru ca nu sunt mulțumiti de slăbiciunea societatii civile din Rusia. De asemenea, ei nu au încredere de modul în care se face aplicarea legii și funcționeaza sistemul judiciar. În plus, „gandurile de duca” au legătură și cu înăsprirea legislației și introducerea unor reguli draconice pentru utilizatorii de Internet.

STRATFOR a calculat că prejudiciul material cauzat de emigrație poate fi de până la 1,5 trilioane de dolari pe an. Numai în ultimul an, din Rusia au plecat peste 2.000 de milionari și miliardari în dolari, împreună cu activele lor, subliniaza analiștii.

Conform unui studiu realizat de unul dintre liderii internaționali in consultanță – Knight Frank – în ultimii 13 de ani din Rusia au plecat 20.000 de milionari și miliardari în dolari. Din acest număr, 6.000 au parasit țara în ultimii trei ani.

Daca inainte principalul mobil al mutarii in strainatate era creșterea nivelului de trai, acum rușii declara ca pleca pentru securitate socială și stabilitate. Vorbesc despre nemulțumirea față de guvernul rus și politica promovată de autorități.

Statisticile oficiale confirmă în mod indirect analiza Stratfor. Conform datelor Rosstat, de la începutul anului 2012, numărul de rușii care au plecat din țară a crescut de la 36.000, la 350.000. Cei mai mulți ajung în SUA, Germania, Canada și Finlanda. De altfel, în raportul intitulat „Emigrarea din Rusia la sfârșitul secolului XX – începutul secolului XXI“, prezentat în luna octombrie de către Comitetul Intiativelor Civile al lui Alexei Kudrin, economiștii au ajuns la concluzia că cifrele reale indicand emigrarea sunt de trei-patru ori mai mare. Acest lucru este confirmat de datele serviciilor statistice străine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău