Stratfor | Din cauza restricțiilor bugetare, Rusia nu poate intră într-o cursă a înarmărilor întinsă de SUA

  • 03 Ianuarie 2017 08:09
Stratfor | Din cauza restricțiilor bugetare, Rusia nu poate intră într-o cursă a înarmărilor întinsă de SUA

De la destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a încercat în mod constant să-și consolideze prezența militară de-a lungul granițelor sale ca răspuns la ceea ce Moscova a numit provocări din partea Statelor Unite ale Americii, notează agenția Stratfor, adăugând că nu o dată Kremlinul a adus în discuție armele nucleare.

Numai că, în prezent, restricțiile bugetare de la Moscova fac prea puțin probabilă angajarea Rusiei într-o cursă a înarmării în stilul celei din timpul Războiului Rece, care a avut ca rezultat, printre altele, așa-numita „bombă a țarului“, o armă nucleară construită și detonată apoi pentru a demonstra capacitățile tehnologice militare ale URSS.

Și asta în ciuda faptului că America ar putea, cât de curând, să-și extindă arsenalul nuclear, având în vedere că viitorul șef al Casei Albe, republicanul Donald Trump, a sugerat recent acest lucru.

De altfel, imposibilitatea Kremlinului de a intra într-o nouă cursă a înarmării nucleare este sugerată și de reacția Rusiei la declarațiile președintelui ales al SUA. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a afirmat că țara sa nu va va lua parte la nicio cursă a înarmării, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat politica Statelor Unite.

Totuși, tonul moderat adoptat de Rusia nu înseamnă că Moscova va da înapoi în ceea ce privește planurile sale de apărare, afirmă Stratfor, ci înseamnă mai degrabă că nu vrea să se repete pagina de istorie legată de cheltuielile excesive pentru domeniul militar care au contribuit la accelerarea procesului de destrămare a Uniunii Sovietice.

Sursa: Adevărul

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău