Strategia terapeutică a UE: Comisia Europeană, gazda unui nou eveniment de asociere la nivelul UE pentru dezvoltarea la scară industrială a vaccinurilor și terapiilor anti-COVID

  • 12 Iulie 2021 15:10
Strategia terapeutică a UE: Comisia Europeană, gazda unui nou eveniment de asociere la nivelul UE pentru dezvoltarea la scară industrială a vaccinurilor și terapiilor anti-COVID

Comisia Europeană găzduiește pe 12 și 13 iulie un nou eveniment paneuropean de asociere (matchmaking) pentru a accelera și intensifica dezvoltarea și producția de produse terapeutice COVID-19 în UE, reunind peste 250 de participanți din întregul lanț valoric din 25 de state membre și din alte țări, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro. De asemenea, evenimentul de matchmaking urmărește să sporească participarea întreprinderilor în lanțurile valorice din UE pentru produsele terapeutice COVID-19, să accelereze legăturile dintre organizații și întreprinderi și să contribuie la planificarea producției, scrie caleaeuropeana.ro.

Evenimentul, care are loc astăzi și mâine, a fost lansat prin discursurile de deschidere ale comisarilor Thierry Breton și Stella Kyriakides.

Comisarul Stella Kyriakides, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat:

„UE înregistrează progrese bune în ceea ce privește vaccinarea, 50% dintre adulți fiind acum complet vaccinați. Dar vaccinurile nu sunt singurul nostru răspuns la COVID-19. Având în vedere răspândirea variantelor și reapariția cazurilor în UE în ultimele săptămâni, dezvoltarea de terapii este mai necesară ca niciodată. Încurajez companiile să facă un pas înainte și să își unească forțele pentru a dezvolta și produce produse terapeutice pentru COVID-19 în UE. Prin intermediul Strategiei Terapeutice a UE, am identificat deja primele cinci cele mai promițătoare produse terapeutice, cu obiectivul de a autoriza trei noi tratamente până în octombrie 2021. Cu sprijinul unor evenimente precum cel de astăzi, este posibil ca în curând să avem mult mai multe.”

Comisarul Thierry Breton, responsabil pentru piața internă, a declarat:

„Am atins o etapă importantă în UE în lupta noastră împotriva pandemiei: Europa a produs și a livrat acum suficiente doze pentru a vaccina 70% din populația adultă. De asemenea, UE a devenit cel mai mare producător mondial de vaccinuri pe bază de ARNm. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără noi parteneriate în întregul ecosistem industrial. Dorim acum să creăm noi colaborări pentru a ne asigura că Europa este, de asemenea, lider în dezvoltarea de noi tratamente COVID-19 care să salveze vieți.”

Evenimentul reprezintă o etapă în punerea în aplicare a strategiei Comisiei privind terapiile COVID-19, adoptată în mai 2021. Evenimentul se va concentra pe dezvoltarea și producția de medicamente noi și modificate pentru tratarea COVID-19 în toate stadiile bolii; în special pe baza listei publicate recent de cinci produse terapeutice candidate promițătoare. Evenimentul succede un prim eveniment de asociere desfășurat cu succes în martie 2021, care s-a axat pe mobilizarea producătorilor de vaccinuri COVID-19 din întregul lanț valoric.

În contextul acelui eveniment de matchmaking, pentru a facilita activitățile de asociere, Comisia a emis o scrisoare de garanție (bazată pe Cadrul temporar antitrust adoptat la 8 aprilie 2020) care oferă îndrumări cu privire la modul în care matchmaking-ul și schimburile dintre societățile participante, inclusiv concurenții direcți, pot avea loc în conformitate cu normele UE în materie de concurență. Aceleași principii continuă să se aplice și pentru prezentul eveniment de matchmaking.

Evenimentul este organizat de Grupul operativ al Comisiei pentru dezvoltarea la scară industrială a vaccinurilor și a produselor terapeutice COVID-19, în strânsă cooperare cu Platforma Europeană de Colaborare a Clusterelor și în parteneriat cu Consiliul Bioregiunilor Europene (CEBR) și cu Alianța Europeană a Clusterelor (ECA).

Strategia privind terapiile împotriva COVID-19 completează Strategia farmaceutică pentru Europa și face parte din Uniunea Europeană a Sănătății, o uniune puternică în care toate țările UE se pregătesc și răspund împreună la crize sanitare și care asigură disponibilitatea unor produse medicale accesibile și inovatoare, incluzând mijloace terapeutice necesare pentru tratarea COVID-19.

Aceasta include acțiuni și obiective clare, inclusiv autorizarea a trei noi mijloace terapeutice pentru tratarea COVID-19 până în octombrie 2021 și, posibil, a încă două până la sfârșitul anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău