Strategia Națională de Apărare | Regiunea separatistă transnistreană și prezența militară rusă, cele mai mari amenințări pentru R.Moldova
-
19 Iulie 2018 14:46
Existența regiunii separatiste transnistrene și prezența militară rusă în stânga Nistrului, sunt cele mai mari riscuri și amenințări pentru Republica Moldova, potrivit proiectului Strategiei Naționale de Apărare, aprobat, astăzi, de Parlament.
În același context sunt indicate și conflictul din Estul Ucrainei, cel din Orientul Mijlociu, precum și propaganda străină. Documentul a fost însă criticat de deputațiisocialiști, care îl consideră unul îndreptat împotriva Federației Ruse.
Staționarea contingentului militar rus în regiunea de est a Republicii Moldova, în contextul unei eventuale escaladări a situației regionale, este un risc la adresa securității naționale, conform Strategiei. Documentul atenționează că și forțele militare și paramilitare separatiste subminează și amenință integritatea teritorială a țării.
Propaganda străină constituie una dintre cele mai grave amenințări la adresa valorilor și intereselor naționale, potrivit proiectului.
Pentru a face față acestor riscuri și provocări, documentul conține și un plan de acțiuni pentru implementarea Strategiei în anii 2018-2021. Acesta prevede inclusiv majorarea finanțării pentru apărare. Autoritățile speră să primească și bani din exterior în acest scop, a declarat ministrul Apărării, Eugen Sturza.
„Per ansamblu, asigurarea resurselor financiare se va efectua atât din contul bugetului de stat, cât și prin intermediul programelor și proiectelor comune dezvoltate cu partenerii externi. Prioritate în acest sens o va avea menținerea capacității operaționale a Armatei Naționale, nucleul forțelor armate. Ulterior, urmărindu-se creșterea graduală a alocărilor bugetare până la atingerea unui nivel echivalent mediei europene în acest domeniu”, a subliniat ministrul.
Documentul a fost criticat de socialiști, care susțin că este îndreptat împotriva Federației Ruse. „Acest proiect nu corespunde scopurilor declarate, este irealizabil și fără conținut. Este o nouă declarație de supunere a majorității parlamentare față de stăpânii săi din exterior, dar și o manifestare antirusească. Menționez și faptul că documentul este adoptat cu încălcarea prevederilor conceptuale ale legii cu privire la apărare”, a declarat deputatul PSRM, Ghenadi Mitriuc.
Pe de altă parte, președintele fracțiunii Partidului Democrat, Marian Lupu, a menționat că documentul respectă și promovează statutul de neutralitate a Republicii Moldova. „Punctul central este statutul de neutralitate a R. Moldova, consfințit în Constituție. De aici pleacă această strategie. Măsurile care sunt fixate în ea și implementarea acestei Strategii urmează să ducă doar la fortificarea acestui statut”, a afirmat Marian Lupu.
Strategia Națională de Apărare a fost elaborată de Ministerul Apărării acum doi ani și aprobată de Guvern în noiembrie 2017. Astăzi, majoritatea deputaților au votat pentru adoptarea documentului.