Strategia Moscovei: Rusia îl victimizează pe Dodon (Revista presei)

  • 02 Iunie 2017 09:39
Strategia Moscovei: Rusia îl victimizează pe Dodon (Revista presei)

Revista presei din 2 iunie 2017

Încă un oficial rus expulzat din Moldova. Acesta se îndrepta spre Tiraspol, titrează Adevărul. Vicepreședintele Centrului de analiză pe lângă Guvernul Federației Ruse, Gleb Pokatovici, a fost reținut și expulzat din Republica Moldova, joi, 1 iunie, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Oficialul rus se îndrepta spre Tiraspol, acolo unde ar fi trebuit să efectuieze un audit financiar-economic, în cadrul parteneriatului dintre Guvernul Rusiei și „Guvernul” din Transnistria, scrie presa din stânga Nistrului.

Adevărul îl citează pe vicepremierul rus D. Rogozin, care a declarat despre decizia Chișinăului de a expulza cinci diplomați ruși că este o acțiune contra lui Dodon și împotriva locuitorilor din Transnistria

„Strategia Moscovei: Rusia îl victimizează pe Dodon și și-a pus toți oficialii să cânte pe aceeași placă în scandalul diplomaților expulzați de la Chișinău”. Evenimentul Zilei susține că „oficialii ruși interpretează o partitură comună în ceea ce privește scandalul spionajului făcute de diplomații săi la Chișinău și încearcă să redirecționeze atenția publică și să facă în paralel PR politic pentru președintele prorus Igor Dodon. Ultimul din acest cor al sprijinitorilor lui Dodon de la Moscova este vicepremierul Dmitri Rogozin, care a acuzat că tot scandalul ar fi de fapt o reglare de conturi a politicii interne de la Chișinău, citim în EVZ.

Atașatul militar de pe lângă Ambasada Federației Ruse la Chișinău, implicat în acțiuni de SPIONAJ împotriva R. Moldova, titrează Ziarul Național cu referire la un studiu al  IDIS „Viitorul”, care relevă că Federația Rusă este prezentă în Republică Moldova prin diferite instituții, inclusiv prin instituții diplomatice, instituții pretins culturale, mass-media, ONG și, nu în ultimul rând, prin cele militare. Atunci când vorbim despre instituțiile militare, ar trebui să evidențiem instituția atașatului militar și aero pe lângă Ambasada Federației Ruse din R. Moldova, reprezentantul FSB-ului pe lângă aceeași ambasadă, agenții serviciilor secrete ale Federației Ruse și, nu în ultimul rând, trupele GOTR din Transnistria și așa-zisele forțe de pacificare din regiunea de est a republicii. Experții amintesc că  în privința atașatului militar au fost mai multe semnale că ar fi implicat în acte ostile față de Republica Moldova, fiind convocat atât la Ministerul Apărării, cât și la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Unele investigații arată și implicarea ajutorului atașatului militar în activități de spionaj împotriva Republicii Moldova”, se arată în studiul IDIS „Viitorul”. Potrivit studiului, 20,7% dintre toate cheltuielile din regiunea transnistreană sunt dedicate sectorului de apărare, securitate și ordine publică.

Timpul reține că președintele Igor Dodon crește în sondaje pe zi ce trece, deși nu s-a remarcat până acum prin ceva esențial. Potrivit ziarului, explicația ar fi că nostalgicii după Uniunea Sovietică sunt foarte încântați de numeroasele vizite întreprinse de Igor Dodon în Federația Rusă și speră că, într-o zi, pâinea va costa iarăși cincisprezece copeici.

Portalul MoldNova scrie despre două eleve din Republica Moldova, care au reușit să producă biodiesel folosind ulei uzat în bucătărie. Petronela Ciobanu și Olivia Enache, eleve în clasa a 9-a la liceul din satul Nicoreni, raionul Drochia speră să pună pe roate prima companie de producere a carburanților biodiesel care sunt o alternativă ecologică la motorină, fiind cu mult mai puțin poluanți. Îndemnul fetelor este simplu: Nu aruncați uleiul rămas după ce ați prăjit cartofi sau oricare alte bucate, pentru că acesta poate fi transformat într-un combustibil prețios, citim pe portalul Moldnova.eu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău