Străinii revin pe Muntele Everest, în timp ce Nepalul se luptă cu un val de COVID-19

  • 11 Mai 2021 14:13
Străinii revin pe Muntele Everest, în timp ce Nepalul se luptă cu un val de COVID-19

Alpiniști străini au escaladat Everestul pentru prima dată de când guvernul Nepalului a redeschis muntele turiștilor după ce accesul a fost restricționat anul trecut din cauza pandemiei de COVID-19, în pofida cazurilor recente de coronavirus din tabăra de bază, informează marți Reuters, potrivit Agerpres.

Treizeci și opt de alpiniști, printre care zece din Bahrain și doi britanici au urcat marți pe cel mai înalt munte din lume, conform companiilor specializate în drumeții, în contextul în care, în luna aprilie, mai mulți alpiniști au fost evacuați din tabăra de bază de pe Everest după ce au prezentat simptome de COVID-19, iar Nepalul se luptă cu al doilea val devastator al cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

''Doisprezece alpiniști străini au escaladat astăzi Sagarmatha'', a declarat pentru Reuters Mira Acharya, reprezentantă a Departamentului de Turism din tabăra de bază, referindu-se la denumirea nepaleză a vârfului.

Nepalul a restricționat accesul pe munte în martie 2020 din cauza pandemiei, însă a redeschis zona pentru sezonul de alpinism din acest an, începând din aprilie. În acest sens, a fost emis un număr record de permise, 408, ce oferă acces către vârful aflat la o altitudine de 8.848,86 de metri.

Mingma Sherpa de la compania Seven Summit Treks a declarat că prințul din Bahrain Mohamed Hamad Mohamed al-Khalifa s-a numărat printre alpiniștii care au escaladat vârful marți.

Prințul din Bahrain și echipa sa au fost printre primii sosiți după ce Nepal și-a deschis granițele pentru alpiniști. În luna martie, Nepalul a anunțat că anchetează modul în care el a ajuns în țară cu 2.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus fără aprobare oficială. Șeicul intenționa să doneze dozele de vaccin AstraZeneca unui sat, potrivit ambasadei Nepalului în Bahrain.

Prințul și echipa sa, care include membri ai Gărzii Regale din Bahrain, au escaladat anterior două vârfuri din Himalaya în luna octombrie, Manaslu (8.163 metri), al optulea cel mai înalt vârf din lume, și Lobuche (6.119 metri).

Nepal se confruntă cu o creștere a numărului de contagieri. În total, țara a raportat 403.794 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 3.859 de decese.

China va stabili o "linie de demarcație" pe vârful Everestului pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 în urma contactului dintre alpiniștii care escaladează muntele din Nepal cu cei care urcă dinspre Tibet, după cum au anunțat duminică media chineze de stat.

''Virusul COVID-19 pare să se răspândească rapid în EBC (tabăra de bază de pe Everest) și Khumbu, cu evacuări frecvente către Kathmandu, unde persoanele sunt testate pozitiv pentru virus'', a scris luna trecută bloggerul american alpinist Alan Arnette într-un mesaj publicat pe rețelele sociale.

Autoritățile din Nepal, țară care obține anual venituri de milioane de dolari de la alpiniști, susțin că nu au fost notificate cu privire la existența unui focar în tabăra de bază, notează Reuters.

Potrivit oficialilor, alpiniștii trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test pentru coronavirus înainte de a porni în expediție pe munte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău