Stopfals | Procurorii vor investiga declarațiile lui Vladimir Odnostalco, deputatul care s-a luat la întrecere de falsuri cu „propagandistul nr.1 al Kremlinului”

  • 21 Aprilie 2022 12:56
Stopfals | Procurorii vor investiga declarațiile lui Vladimir Odnostalco, deputatul care s-a luat la întrecere de falsuri cu „propagandistul nr.1 al Kremlinului”

Deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor (BECS) Vladimir Odnostalco a fost invitatul emisiunii „Соловьев LIVE” a lui Vladimir Soloviov, numit și „propagandistul nr.1 al lui Putin” sau „propagandistul Kremlinului”, subiectul principal fiind interzicerea în Republica Moldova a simbolurilor care se asociază cu războiul. Cei doi au recurs la mai multe falsuri pentru a critica guvernarea de la Chișinău, dar și Occidentul, iar Odnostalco, deși se declară ucrainean, a emis mai multe enunțuri false având ca scop să provoace sentimente negative față de refugiații ucraineni din Republica Moldova. După mediatizarea acestui interviu, procurorii s-au autosesizat și vor fi investiga declarațiile deputatului din perspectiva articolului 346 din Codul Penal, se arată într-un material realizat de proiectul „Stopfals” al Asociației pentru Presa Independentă (API).

Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a precizat pentru portalul Stopfals.md că procurorii s-au autosesizat din oficiu și vor investiga inclusiv toate acțiunile intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale etnice, rasiale sau religioase - ilegalități prevăzute la articolul 346 din Codul Penal. Conform legii, acțiunile intenționate, îndemnurile publice, inclusiv prin intermediul mass-media, scrise și electronice, îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, spre înjosirea onoarei și demnității naționale, precum și limitarea, directă sau indirectă, a drepturilor ori stabilirea de avantaje, directe sau indirecte, cetățenilor în funcție de apartenența lor națională, etnică, rasială sau religioasă, se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 600 unități convenționale (30.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

În discuție cu Soloviov, deputatul Odnostalco, care se declară ucrainean, a transmis mai multe falsuri, pe care portalul Stopfals.md le dezminte.

FALS 1: Occidentul a înglodat R. Moldova în datorii din cauza refugiaților

„Occidentul a înglodat Republica Moldova în datorii din cauza refugiaților ucraineni”, susține Odnostalco în emisiunea lui Soloviov. El afirmă că Moldova a împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) 700 de milioane de euro, dar și surse de la state europene  pentru a gestiona fluxul de refugiați ucraineni, iar banii vor trebui întorși de cetățeni. Astfel, Odnostalco a declarat (în traducere): „Europa nu ajută („Bineînțeles că nu ajută”, l-a completat Soloviov). Toate vizitele oficialilor europeni au fost fără nici un rezultat. Cu excepția creditelor din partea francezilor și polonezilor pentru refugiați. (...)Săptămâna trecută au păcălit guvernul, iar guvernul a trădat cetățenii și a luat aproape 700 de milioane de euro credit de la BERD. Adică corabia care se scufundă cu numele Europa, încearcă să ne atragă după ea cu astfel de credite”.

Acesta este un fals. Republica Moldova nu a semnat niciun acord de împrumut cu BERD din decembrie anul trecut. Suma de 700 de milioane de euro, la care face referire deputatul BECS, este probabil asistența financiară promisă Republicii Moldova la conferința donatorilor Platformei de sprijin a Republicii Moldova, co-organizată de Germania, Franța și România la începutul lunii aprilie la Berlin. În cadrul acestei conferințe, statele participante au anunțat că vor susține Republica Moldova cu un pachet financiar în valoare de 659 milioane de euro, care include asistență financiară directă pentru bugetul țării, granturi și credite concesionale orientate pe implementarea reformelor și europenizarea țării noastre. Din această sumă, peste 100 de milioane de euro reprezintă granturi. Chiar dacă sprijinul este acordat în contextul războiului din Ucraina, nu toți banii sunt destinați pentru întreținerea refugiaților ucraineni, sume importante urmând să fie alocate pentru asigurarea eficienței și independenței  energetice, reformele cheie în domeniul justiției și combaterea corupției, sporirea rezilienței economice.

Uniunea Europeană este cel mai mare susținător financiar al Republicii Moldova. Doar în ultimul an, Bruxelles-ul a anunțat două pachete mari de asistență financiară în valoare de 750 de milioane de euro. Este vorba de Planul de Redresare Economică, în valoare de 600 de milioane de euro, adoptat anul trecut, dar și un program de asistență macrofinanciară suplimentară decis în acest an.

FALS 2: Copiii refugiaților ucraineni sunt agresivi în școli

Copiii refugiaților ucraineni sunt agresivi, iar profesorii au început să se plângă pe ei, este un alt fals, prin care Odnostalco promovează ura față de refugiații ucraineni. „Peste 2000 de copii învață în școli. aproape toți copiii în școli ruse, în grădinițe ruse. Sunt diferite situații. Am informație de la profesori care sunt șocați. Noi nu suntem deprinși cu agresivitate, copiii noștri sunt buni. Noi nu salutăm asemenea chestiuni, dar vedem că se întâmplă. Noi i-am primit foarte bine pe refugiați. Atât de bine, încât guvernul a uitat de propriii cetățeni”, a spus el.

Citiți continuarea pe STOPFALS.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău