STOP prescripția inutilă a antibioticelor! 70.000 de copii ajung anual la urgente din cauza reacțiilor adverse
-
28 August 2018 11:20
Reacțiile adverse la antibiotice trimit aproape 70.000 de copii pe an la unitățile de primiri urgente. Doctorii scriu aproximativ 74 de milioane de rețete pentru administrarea antibioticelor pe parcursul unui an, arată cele mai recente date. Și multe dintre ele sunt probabil inutile.
Potrivit sănătateinfo, copiii sub 2 ani au sisteme imunitare mai puțin dezvoltate, astfel încât tind să se îmbolnăvească mai des decât copiii mai mari și adulții. Anume ei sunt probabil cei pentru care medicii prescriu cele mai multe medicamente. Acestora le sunt prescrise de două ori mai multe antibiotice decât copiilor mai mari.
Mai mult de 85% din cele 70.000 de vizite anuale estimate ale copiilor în unitățile de primiri urgente au avut ca și motiv de adresare reacțiile alergice la antibiotice, implicând simptome ușoare, precum erupțiile cutanate, dar și simptome grave, cum ar fi șocul anafilactic.
Pentru că medicul nu poate ști dacă un copil - în special cei sub doi ani - va avea o alergie la antibiotice, fără a administra teste prealabile în acest sens, se recomandă evitarea pur și simplu, a prescrierii lor. Aproximativ o treime din antibioticele prescrise nu sunt necesare, potrivit ultimelor date furnizate de CDC.
Administrarea dozelor incorecte sau inutile de antibiotice fac ca bacteriile să devenă rezistente la medicamente Se susține că infecțiile comune, cum ar fi chlamydia, vor deveni ucigași fără soluții imediate.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat în prealabil că dacă nu se face nimic, lumea se îndreaptă spre o eră post-antibiotice. Amenințarea cu rezistența la antibiotice este la fel de gravă ca și terorismul.
Pe lângă faptul că medicamentele existente devin mai puțin eficiente, în ultimii 30 de ani s-au dezvoltat doar unul sau două antibiotice noi. Fără antibiotice, operațiile cezariene, tratamentele pentru cancer vor deveni incredibil de „riscante”.
Sursa: sănătateinfo.md