STOP FALS | Primele declarații ale lui Igor Dodon după ce a ieșit din izolator: patru falsuri în două minute

  • 28 Mai 2022 18:20
STOP FALS | Primele declarații ale lui Igor Dodon după ce a ieșit din izolator: patru falsuri în două minute

Fostul președinte și ex-liderul socialiștilor Igor Dodon a adus mai multe acuzații guvernării în prima sa declarație pentru presă după ce instanța de judecată a eliberat mandat de arest la domiciliu pe numele său. Printre acestea, în mai puțin de două minute, Dodon a făcut mai multe afirmații false și speculative, inoculând ideea că Republica Moldova este guvernată din exterior, e arată într-un material realizat în cadrul proiectului „STOP FALS” al Asociației Presei Independente.

Joi, 26 mai 2022, magistratul Roman Mazureț de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a decis plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pe 30 de zile, după ce acesta a petrecut două nopți în izolator. Susținut de un grup de membri și adepți ai PSRM și huiduit de alți cetățeni, Dodon a făcut primele declarații pentru presă la ieșirea din sala de judecată, a lansat critici la adresa guvernării, dar a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Între altele, Dodon a afirmat că dosarul său este făcut la comanda președintei Maia Sandu, că actuala guvernare ar fi adus consilieri străini care controlează statul, că polițiști străini patrulează pe drumurile din Moldova și că autoritățile „ar chema” NATO în Moldova, scrie sursa citată.

FALS 1: Imediat ce a intrat în funcție, Maia Sandu i-a cerut procurorului general să-i deschidă dosar penal lui Dodon

„Consider acest dosar politic la comanda Maiei Sandu, care imediat ce a intrat în funcție, în decembrie 2020 și la începutul lunii ianuarie i-a cerut procurorului general să-mi deschidă mie dosar penal să mă pună la pușcărie”, a declarat Igor Dodon, precizând că de dosarul său s-ar ocupa 53 de procurori. La briefing-ul de presă susținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 27 mai 2022, răspunzând la întrebarea unei jurnaliste, președinta Maia Sandu a dezmințit aceste afirmații. „Nu-i cunosc pe acești procurori, am aflat despre acest caz din presă și repet, cel mai important lucru este ca acest caz, de rând cu altele, să se bucure de transparență maximă și procurorii să se ghideze doar de lege. (…) Domnul vizat de acest caz, dacă crede că este cinstit, atunci nu are de ce să-și facă griji”, a mai precizat șefa statului.

Acuzația că Maia Sandu încă în decembrie 2020 i-ar fi cerut procurorului general să-i deschidă dosar penal lui Dodon este lipsită de argumente factuale. Reamintim că la sfârșitul anului 2020, când M. Sandu a preluat mandatul de președinte, funcția de procuror general era deținută de Alexandr Stoianoglo, numit în 2019 prin decretul lui Igor Dodon. Într-o declarație de la 19 august 2021, Maia Sandu a respins acuzațiile că ar fi cerut deschiderea unor dosare penale în privința unor politicieni de opoziție, cerându-i lui Stoianoglo să aplice legea și să investigheze, înainte de toate, cazurile de mare corupție.

În februarie 2021, Dodon a mai acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi dispus Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să fie urmărit, atât el, cât și membrii familiei sale, dar și colegii lui socialiști. La scurt timp, SIS a emis un comunicat prin care a dezmințit declarațiile politicanului. De menționat că actualul director SIS, Alexandr Esaulenco, a fost numit în funcție de Parlament la 25 iunie 2019, când majoritatea în Legislativ era deținută de PSRM și Blocul ACUM.

FALS 2: Guvernarea a adus consilieri străini care controlează instituțiile statului

„Este  straniu și josnic să mă învinuiască de trădare de patrie acei care la această etapă au umplut toate instituțiile de stat cu consilieri străini români, americani, nemți care controlează toate instituțiile, inclusiv în instituția prezidențială sunt zeci de consilieri străini plătiți din afara țării”, potrivit lui Igor Dodon.

Aceste declarații sunt speculative. De fapt, autoritățile Republicii Moldova, în special Guvernul, sunt asistate de echipe de consilieri de rang înalt încă din perioada 2015-2016, la solicitarea Executivului de atunci, după cum declara fosta ministră de Externe, Natalia Gherman. În 2016, în Guvernul Filip erau 26 astfel de consilieri, a căror misiune a fost sprijinirea autorităților Republicii Moldova în implementarea agendei de reformă în domeniul integrării europene, în special în dezvoltarea capacităților de realizare a Acordului de Asociere RM-UE.

De altfel, misiunea de consilieri europeni de rang înalt a funcționat și în perioada guvernării socialiste, în Guvernul condus de Ion Chicu, după cum reiese dintr-un comunicat al Executivului, citat de agenția oficială de presă, Moldpres, la 5 februarie 2020.

La ora actuală, în instituțiile guvernamentale din R. Moldova la fel activează consilieri străini, însă aceștia nu „controlează instituțiile statului”, cum afirmă Dodon, ci oferă expertiză în diverse domenii. În cadrul proiectului european „Suport la implementarea Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene” în țara noastră activează zece consilieri de nivel înalt – profesioniști din statele membre UE cu experiență vastă în domenii cum ar fi: anticorupție, lupta contra spălării banilor și recuperarea bunurilor infracționale, măsuri de promovare a încrederii, politica vamală și fiscală, educație și cercetare, energie, servicii financiare, tranziția verde, justiție și procuratură, reforma administrației publice locale, inclusiv descentralizarea și fuzionarea voluntară. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAIE), a declarat pentru Stopfals.md că acești consilieri nu influențează deciziile autorităților moldovenești, ci doar acordă asistența necesară promptă pentru asigurarea progresului în anumite acțiuni sau reforme ale Guvernului.

Citiți continuarea pe stopfals.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău