STOP FALS | Dodon prins cu minciuna de primarul din satul său de baștină

  • 18 Martie 2017 09:02
STOP FALS | Dodon prins cu minciuna de primarul din satul său de baștină

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat recent într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că ar fi făcut donații pentru grădinița din localitatea sa de baștină – satul Sadova, raionul Călărași.

Afirmația însă, nu se confirmă dacă o verificăm la autoritățile locale. Primarul de Sadova ne-a declarat și a probat cu documente că nici Igor Dodon, nici alți investitori apropiați acestuia, nu au donat bani sau bunuri grădiniței, scrie api.md

Iată ce a declarat Igor Dodon la 14 februarie 2017, pentru Radio Europa Liberă:
„Europa Liberă: Dar fără suportul UE, Moldova are viitor? Am fost în satul dumneavoastră de baștină și sătenii de la Sadova ne-au spus că au o grădiniță, cum zic rușii, ”lialicică”, pe banii veniți din partea UE.
Igor Dodon: În ultimii ani și eu am investit, am găsit fonduri, peste 100.000 de lei în grădinița din Sadova.

Europa Liberă: Fără banii europeni, Moldova are viitor?…
Igor Dodon: Spuneți de Sadova. Acolo foarte mulți oameni au spus și alte lucruri.”

Trei zile mai târziu, Asociația Presei Independente (API) a solicitat Președinției informații despre donațiile/investițiile făcute de Igor Dodon pentru grădinița din Sadova, inclusiv perioada și sumele alocate sau bunurile donate. Carmena Sterpu, consultantă principală a Serviciului de presă al Președinției a confirmat că a recepționat cererea de acces la informație, însă până la expirarea termenului prevăzut de legislație, API nu a primit vreun răspuns, în pofida apelurilor telefonice repetate la Președinție.

Primarul de Sadova: „Igor Dodon nu a investit în grădinița din localitate”

API a solicitat informații despre toate donațiile și investițiile acordate grădiniței în anii 2010-2017 și Primăriei satului Sadova, raionul Călărași. Potrivit informației oferite de Primărie, grădinița din localitate nu a primit fonduri din partea altor persoane fizice, în afară de părinți. „Eu sunt la primărie din vara anului 2015, însă din informația pe care o dețin, grădinița din localitate nu a fost susținută financiar de Igor Dodon sau de alte persoane care s-ar fi declarat donatori din partea lui”, a declarat pentru API primarul Vladimir Susarenco. Spusele lui au fost confirmate și de Gheorghina Anghenie, directoarea grădiniței. Ea a precizat că cele mai mari investiții în instituție au fost făcute de Guvernul României prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

Potrivit Primăriei, pentru reconstrucția și modernizarea grădiniței din Sadova au alocat bani Consiliul raional Călărași, Fondul de Investiții Sociale (FISM) din sursele oferite de Guvernul României, Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE), dar și Societatea cu Răspundere Limitată „Ungheni-Gaz”. În total, în șase ani, în instituția preșcolară s-a investit un milion 929 de mii lei (a se vedea răspunsul Primăriei).

Lilia ZAHARIA

P.S. În cazul în care Igor Dodon va veni, totuși, cu o reacție la acest subiect, API îi va publica opinia.

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase – STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

STOP FALS | Dodon prins cu minciuna de primarul din satul său de baștină

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău