STOP deplasărilor oficiale în Rusia. Dodon se opune, iar unii analiști spun că guvernanții își fac PR politic
-
09 Martie 2017 19:27
Autoritățile Republicii Moldova acuză Federația Rusă de abuzuri și hărțuieli față de oficialii moldoveni, în contextul investigării cazului de spălare a 22 de miliarde de dolari prin băncii Moldinconbank, provenite din Federația Rusă.
Potrivit unui comuniat al Parlamentului, oficialilor moldoveni li s-a cerut, în acest context, să se abțină de la deplasări în Federația Rusă. Pe de altă parte, președintele Igor Dodon, contestă această decizie și spune că va merge la Moscova chiar săptămâna viitoare.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip au avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, în cadrul căreia a fost transmisă o notă către conducerea politică a Federației Ruse. În document sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. Este vorba despre oficiali moldoveni care ar fi fost opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați și tratați în mod umilitor de către serviciile speciale rusești. De asemenea, potrivit unui comunicat al Parlamentului, una dintre instituțiile de la Moscova ar fi încercat să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate.
Aceste cazuri ar fi legate de investigația privind spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia prin Moldinconbank, anunță autoritățile de la Chișinău, care mai afirmă că Moscova refuză să coopereze la investigarea acestui caz.
Președintele Parlamentului și primul ministru au mai menționat că nu ar fi vorba despre o problemă de ordin politic, aceste abuzuri fiind inițiate la indicația unuia dintre serviciile speciale rusești, care îi interoghează pe oficialii moldoveni atunci când aceștia ajung în Federația Rusă. Ei s-au adresat politicienilor ruși să clarifice această situație și să fie trași la răspundere persoanele vinovate de aceste abuzuri.
Pe de altă parte, președintele Igor Dodon, a calificat decizia Guvernului și a Parlamentului ca fiind deplasată. El declară că va neglija această decizie și că se va deplasa la Moscova chiar săptămâna viitoare, în perioada 17-18 martie. În opinia lui, această decizi riscă să blocheze relațiile cu Federația Rusă.
”Eu nu am detalii referitoare la reținerea sau percheziții aplicate asupra oficialilor moldoveni, dar chiar dacă sunt cazuri de neclarități, așa cum sunt și atunci când vin oficiali în Republica Moldova, acesta nu este un motiv de a încerca să blochezi relațiile bilaterale cu un partener important, strategic, cum este federația Rusă”, a declarat Igor Dodon.
În opinia analistului Ion Tăbârță această decizie a guvernanților de la Chișinău ar fi, în mare parte o acțiune de PR politic.
”Este un joc al polit-tehnologilor partidului de guvernare, pentru a se poziționa ca un partid pro-european. Totodată, am văzut opinia sincronizată a președintelui Igor Dodon, care spune că la el această decizie nu se referă. Se încearcă polarizarea societății, adică, Partidul Socialiștilor este partid pro-rus, iar Partidul Democrat este un partid pro-european”, a declarat Ion Tăbârță.
Peste 20 miliarde de dolari din Federația Rusă au fost spălați în perioada 2010-2014, cu implicarea judecătorilor din Republica Moldova, arată o investigație RISE Moldova. 14 actuali și foști magistrați sunt acuzați de implicare în acest caz.