Stoltenberg vrea un nou centru maritim al NATO pentru apărarea infrastructurii submarine / Alianța trebuie să facă mai mult în ceea ce privește standardizarea munițiilor / VIDEO

  • 14 Iunie 2023 17:15
Stoltenberg vrea un nou centru maritim al NATO pentru apărarea infrastructurii submarine / Alianța trebuie să facă mai mult în ceea ce privește standardizarea munițiilor / VIDEO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, 14 iunie, că se așteaptă ca miniștrii apărării din cadrul alianței să convină asupra înființării unui nou centru maritim NATO pentru securitatea infrastructurilor submarine critice, atunci când se vor întâlni joi. Asta în contextul în care Rusia ar putea sabota cablurile subacvatice. Totodată, secretarul NATO a spus că alianța trebuie să facă mai mult în ceea ce privește standardizarea munițiilor, scrie hotnews.ro.

Centrul ne va crește gradul de conștientizare a situației și va spori prezența maritimă pentru descurajare și apărare”, a spus el într-o conferință de presă.

Reamintim că șeful de informații al NATO, David Cattler, a avertizat de la începutul lunii mai că Rusia ar putea sabota cablurile subacvatice pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru sprijinirea Ucrainei.

„Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice în efortul de a perturba viața occidentală, pentru a obține avantaje împotriva acelor națiuni care asigură securitatea Ucrainei”, a declarat David Cattler reporterilor.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, spunea, tot în luna mai, că nu există nicio îndoială că Rusia are „intenția și capacitatea” de a viza energia subacvatică și liniile de comunicații ale Occidentului.

Standardizarea munițiilor

Stoltenberg a adăugat că miniștrii vor revizui un nou plan de acțiune pentru producția de apărare, cu scopul de a spori interoperabilitatea munițiilor și echipamentelor membrilor NATO.

„Din toamna trecută, lucrăm la cum să creștem producția de apărare (...) Standardizarea este o responsabilitate de bază a NATO (...) Trebuie să facem mai mult în ceea ce privește standardizarea munițiilor”, a declarat Stoltenberg, adăugând că industria de apărare are nevoie de contracte.

Stoltenberg a repedetat nu a văzut nicio schimbare în postura rusă care să necesite o schimbare a posturii nucleare NATO

Aderarea Suediei la NATO

Jens Stoltenberg a declarat în ceea ce privește încercarea Suediei de a adera la NATO că s-au înregistrat unele progrese în timpul discuțiilor din Turcia.

În martie, Turcia a ratificat cererea Finlandei de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, dar încă se opune ca Suedia să adere la alianță, la fel ca și Ungaria.

Despre contraofensiva Ucrainei

Jens Stoltenberg a declarat miercuri că este prematur să vorbească despre contraofensiva Ucrainei, aflată la început, transmite Reuters.

„Nu știm dacă acesta va fi un punct de cotitură în război (...) Cu cât mai multe câștiguri face Ucraina, cu atât mai puternică poziție ei la masa negocierilor", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău