Stoltenberg vede un eventai larg de posibile acțiuni din partea Rusiei și admite diferențe între aliați

  • 28 Ianuarie 2022 19:30
Stoltenberg vede un eventai larg de posibile acțiuni din partea Rusiei și admite diferențe între aliați

Rusia ar putea desfășura un ''evantai larg'' de acte violente contra Ucrainei, a susținut vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat însă că rămâne deschisă posibilitatea negocierilor și a convorbirilor de pace, informează AFP.

Într-o conferință organizată de grupul de reflecție american Atlantic Council, Stoltenberg a enumerat diferitele opțiuni de care ar dispune Rusia, transmite Agerpres.

''Războiul cibernetic este una dintre ele, tentativele de lovitură de stat vizând răsturnarea guvernului de la Kiev, sabotajul - ei au agenți de informații care lucrează în Ucraina chiar în acest moment. Trebuie deci să ne pregătim pentru un evantai larg de diferite acțiuni agresive ale Rusiei contra Ucrainei'', a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Stoltenberg s-a arătat totuși reticent în a merge prea departe cu speculațiile, întrucât obiectivul rămâne acela de a reduce tensiunile. ''Noi facem apel la Rusia să se așeze și să înceapă discuții pentru a evita acest gen de scenarii și a găsi o soluție politică'', a explicat el.

Desfășurarea masivă a peste 100.000 de soldați ruși la frontierele Ucrainei a provocat în Occident temeri legate de o posibilă invazie rusă în țara vecină.

NATO a avut deja mai multe reuniuni pe acest subiect, iar în 16 și 17 februarie va găzdui o întâlnire a miniștrilor apărării din țările membre.

Jens Stoltenberg a recunoscut că ''există diferențe între aliați'' în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, care nu este membră a NATO și nu ar beneficia de o desfășurare de trupe combatante.

SUA, Regatul Unit și Canada furnizează arme și instructori militari, în timp ce alte țări aliate, precum Germania, se abțin.

''Nu există nicio certitudine asupra a ceea ce prevede să facă Rusia'', a spus Stoltenberg.

''De partea NATO, suntem pregătiți să angajăm un dialog politic. Dar suntem de asemenea pregătiți să răspundem dacă Rusia alege un conflict armat, o confruntare. Suntem așadar pregătiți pentru cele două opțiuni'', a adăugat el.

Occidentul a amenințat cu sancțiuni fără precedent dacă președintele Vladimir Putin trece la acțiune.

SUA și NATO au respins miercuri solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii NATO și o revenire la desfășurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în același timp că vor să discute în mod serios cu Rusia în legătură cu temerile sale privind securitatea.

Rusia prezentase în decembrie Washingtonului o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către est. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău