Stoltenberg: Suedia va deveni oficial membră NATO la sfârșitul lui noiembrie

  • 24 Octombrie 2023 16:34
Stoltenberg: Suedia va deveni oficial membră NATO la sfârșitul lui noiembrie

Suedia ar urma să devină oficial membră a NATO luna viitoare, a declarat, marți, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, informează agenția Belga, citată de News.ro.

Într-o scrisoare adresată actualelor state membre, șeful NATO a menționat reuniunea miniștrilor de externe din 28 și 29 noiembrie ca dată țintă, a aflat, pe de altă parte, agenția germană de presă dpa citând surse diplomatice de la Bruxelles. Suedia spera să devină deja membră a Alianței Nord-Atlantice în vara anului 2022, dar Turcia și Ungaria i-au pus piedici.

Săptămâna aceasta, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat semnarea protocoalelor de aderare și trimiterea lor pentru ratificare către parlament. Până acum, el refuzase să o facă acuzând Suedia că nu ia suficiente măsuri împotriva organizațiilor teroriste, referindu-se la partidul kurd PKK. Data la care parlamentul turc va vota nu este încă cunoscută.

Comisia pentru afaceri externe trebuie mai întâi să examineze documentele. La rândul său, Ungaria nu a aprobat încă în mod oficial aderarea Suediei. În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia și Finlanda au solicitat în același timp să adere la Alianță.

La începutul lunii aprilie, Finlanda a devenit cel de-al 31-lea stat membru al NATO.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău