Stoltenberg: Rusia încearcă să înghețe luptele din Ucraina pe timpul iernii, înaintea unei ofensive în primăvară

  • 07 Decembrie 2022 14:10
Stoltenberg: Rusia încearcă să înghețe luptele din Ucraina pe timpul iernii, înaintea unei ofensive în primăvară

Rusia încearcă să înghețe luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și întări forțele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat miercuri șeful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

„Ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de înghețare a acestui război, cel puțin pentru o perioadă scurtă, pentru a se putea regrupa, repara, recupera și apoi pentru a încerca o ofensivă mai mare în primăvară", a afirmat Stoltenberg în cadrul unui eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a afirmat că membrii NATO continuă să furnizeze Ucrainei arme și sprijin "fără precedent", în ciuda îngrijorărilor privind o eventuală epuizare a stocurilor Occidentului.

„Este la fel de important să adăugăm noi sisteme, precum și să ne asigurăm că sistemele sau armele pe care le-am livrat deja sunt efectiv operaționale sau funcționează eficient", a declarat Stoltenberg.

„Asta înseamnă că ei au nevoie de o cantitate importantă de muniții, de piese detașate și de mentenanță", a precizat el.

Linia frontului în Ucraina s-a stabilizat de când forțele Kievului au obținut un succes răsunător eliberând orașul Herson și zonele din jurul acestuia în partea occidentală a fluviului Nipru luna trecută.

Cele mai violente lupte se concentrează în prezent în jurul orașului Bahmut, în estul țării, pe care forțele ruse încearcă să îl cucerească de mai multe luni. SUA se așteaptă ca luptele să continue într-un "ritm redus" în lunile următoare, cele două părți aflate în conflict încercând să își reconstituie forțele.

Stoltenberg a declarat că "nu are informații suplimentare" despre presupusele atacuri cu drone ucrainene asupra unor baze aeriene din Rusia, după ce SUA au spus că "nu au permis și nu încurajează" astfel de atacuri din partea Kievului, transmite Agerpres.

Șeful NATO estimează în prezent că "nu sunt reunite" condițiile pentru o rezolvare pașnică a conflictului, "deoarece Rusia nu a arătat niciun semn de angajare în negocieri care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău