Stoltenberg: Rusia desfășoară un ''război invizibil'' în spațiul cibernetic

  • 10 Noiembrie 2022 16:41
Stoltenberg: Rusia desfășoară un ''război invizibil'' în spațiul cibernetic

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit joi despre ''războiul invizibil'' desfășurat de Rusia în spațiul cibernetic și le-a cerut aliaților să investească mai mult în acest domeniu ''vital'' pentru apărare colectivă, relatează agenția EFE.

''Provocarea este reală și în creștere. De aceea strategia noastră de apărare cibernetică este atât de importantă, aliații trebuie să investească mai mult și să intensifice cooperarea. Este o parte vitală a apărării noastre colective'', a spus Stoltenberg la un forum pe această temă la Roma, unde s-a întâlnit și cu noua șefă a guvernului italian, Giorgia Meloni.

La câteva ore după ce trupele ruse au trecut granița Ucrainei pe 24 februarie, ''atacurile cibernetice au lovit guvernul ucrainean și departamentele militare și serviciile de urgențe'', iar "de atunci atacurile au continuat, precum cele de 'Data Wiping' (ștergere de arhive) ale autorităților ucrainene, ale companiilor și sectorului energetic'', a rememorat el, menționând și atacurile cibernetice asupra căilor ferate ucrainene, care transportă material militar.

Rușii ''au încercat, dar au eșuat'' în aceste atacuri, a mai spus Stoltenberg, care a cerut menținerea și consolidarea cooperării țărilor NATO în spațiul cibernetic și, de asemenea, continuarea cooperării cu cele ''peste 40 de companii private'' în sectorul tehnologiei.

În Ucraina, rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk asigură menținerea comunicațiilor și a accesului la Internet, companii precum Amazon și Microsoft își oferă de asemenea serviciile, în timp ce rețelele de socializare au blocat sau restrâns mass-media ruse.

''Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Și o parte a invaziei ruse este un război invizibil în spațiul cibernetic'', a mai afirmat Stoltenberg.

Pe de altă parte, el a descris drept ''o nouă victorie a Kievului'' anunțul de miercuri al Rusiei că aceasta își va retrage trupele de pe malul de vest al fluviului Nipru în provincia ucraineană Herson, inclusiv din capitala omonimă a acesteia.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că a ordonat retragerea, existând riscul căderii trupelor ruse sub încercuirea celor ucrainene, mai ales dacă Ucraina ar bombarda barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părți a Hersonului și ar izola trupele ruse de peste Nipru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău