Stoltenberg: Retragerea NATO din Afganistan se va face în funcție de nivelul de violență din teren

  • 15 Februarie 2021 19:35
Stoltenberg: Retragerea NATO din Afganistan se va face în funcție de nivelul de violență din teren

NATO va părăsi Afganistanul atunci "când va veni momentul", fără riscul "de a slăbi progresele semnificative realizate", a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din Alianță, prevăzută pentru 17-18 februarie, subliniind că orice posibilă retragere a trupelor se va baza pe situația din teren, potrivit AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

"Obiectivul nostru comun este clar: Afganistanul nu ar trebui să mai servească niciodată ca refugiu pentru teroriști pentru a ne ataca țările", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă. "Niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar, însă nu vom pleca decât atunci când va veni momentul", a subliniat el, făcând apel la talibani să reduce violența.

"Există încă o mulțime de probleme în Afganistan. Decizia de a părăsi (țara) va fi luată în mod colectiv, când va veni momentul. Nu vreau să afectez decizii care vor fi luate de miniștrii" apărării din NATO, a declarat Stoltenberg în cursul unei prezentării a reuniunii.

Militanții talibani din Afganistan trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului de pace din 2020 cu SUA, pentru a face posibilă o eventuală retragere a trupelor străine până la termenul limită, luna mai, a menționat secretarul general al NATO.

Miniștrii apărării din țările membre ale NATO vor discuta la viitoarea lor reuniune dacă talibanii respectă acordul de pace, care le cere insurgenților să pună capăt atacurilor și prevede retragerea trupelor străine către data de 1 mai.

"Vedem că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a-și onora angajamentele, pentru a asigura că rup toate legăturile cu teroriștii internaționali", a spus Stoltenberg.

Numeroasele atacuri produse în Afganistan, între care unul cu bombă care l-a ucis pe viceguvernatorul capitalei Kabul în decembrie, i-au determinat pe membrii Congresului american și grupurile de apărare a drepturilor omului să ceară o întârziere a retragerii convenite sub fostul președinte Donald Trump.

NATO dispune în prezent de un efectiv de 9.600 de soldați în Afganistan, între care 2.500 de americani, care antrenează și acordă asistență forțele afgane.

Mulți experți se tem că progresele realizate în cele două decenii de intervenție străină în Afganistan se vor risipi repede în cazul unei retrageri pripite, punând în pericol câștigurile obținute, de la drepturile femeilor până la dezvoltărea democrației. Aleșii americani au avertizat deja că retragerea tuturor trupelor străine ar putea duce la un război civil în Afganistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău