Stoltenberg avertizează asupra provocărilor generate de Rusia și China înainte de summit-ul NATO

  • 11 Iunie 2021 19:51
Stoltenberg avertizează asupra provocărilor generate de Rusia și China înainte de summit-ul NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat vineri, cu câteva zile înainte de summit-ul Alianței Nord-Atlantice, cu privire la provocările generate de comportamentul Rusiei și al Chinei pentru ordinea internațională, relatează EFE, citat de AGERPRES.

"Trăim într-o epocă de competiție globală și trebuie să răspundem la multe amenințări și provocări simultan", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă înaintea summitului care va avea loc luni la Bruxelles.

Provocările cu care se confruntă în prezent Alianța Nord-Atlantică vizează "Rusia și China, care resping ordinea internațională bazată pe reguli; amenințarea terorismului care persistă; amenințările sofisticate de atacuri cibernetice, tehnologii perturbatoare și schimbările climatice", a enumerat el.

"Nicio țară, niciun continent nu poate face față singure tuturor acestor provocări. Dar Europa și America de Nord nu sunt singure, sunt împreună în NATO", a subliniat Stoltenberg.

Reuniunea liderilor țărilor aliate intervine într-un moment "esențial" pentru Organizație, a spus el, adăugând că aceasta se va axa pe agenda de reforme pe care Alianța dorește să o promoveze până în 2030, retragerea comună din Afganistan în acest an și tensiunile în relațiile cu Rusia.

Cu ocazia acestui summit aliații speră să ia decizii "cheie" după consultările politice privind întărirea apărării colective și consolidarea rezilienței infrastructurilor cheie și a lanțurilor de aprovizionare.

Una dintre ambițiile NATO este promovarea unor noi centre de cooperare tehnologică între aliați, cu sprijinul unui nou fond de inovare, care să susțină start-up-urile, proiect care se așteaptă să primească undă verde la summit, a spus Stoltenberg.

NATO a publicat vineri estimări privind cheltuielile de apărare ale membrilor săi pe 2021, iar secretarul general a subliniat că "suntem pe drumul cel bun", întrucât acesta este al șaptelea an consecutiv de creșteri, deși a avertizat în continuare că "trebuie să investim și mai mult pentru a corespunde mai bine ambițiilor noastre înalte".

Pe ansamblul Organizației, aliații europeni și Canada vor aloca 1,70% din PIB-ul lor pentru cheltuieli militare în 2021, ușor în scădere față de 1,71% în 2020, ceea ce arată că Alianța este încă departe de obiectivul propus de a atinge 2% până în 2024.

În același timp, Alianța Nord-Atlantică prevede intensificarea eforturilor pentru menținerea ordinii internaționale, aprofundarea parteneriatelor și își propune să accelereze formarea forțelor de securitate și creșterea capacităților de apărare ale țărilor partenere.

Schimbările climatice reprezintă, de asemenea, o preocupare pentru NATO, care studiază cum pot fi reduse emisiile rezultate în urma activităților militare sau a acțiunilor asociate acestora, în timp ce în materie de securitate cibernetică liderii statelor membre se așteaptă să aprobe o nouă politică, prima în șapte ani, și să se pună de acord asupra dezvoltării unui nou concept strategic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău