Stoltenberg anunță că se va deplasa în curând la Ankara pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO

  • 01 Iunie 2023 11:40
Stoltenberg anunță că se va deplasa în curând la Ankara pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat joi, 1 iunie, că se va deplasa în curând în Turcia pentru a discuta despre primirea Suediei în Alianță, transmit Agerpres.

„Am vorbit cu președintele Erdogan în această săptămână (...) și, de asemenea, voi merge la Ankara în viitorul apropiat pentru a continua să abordăm modul în care putem asigura aderarea Suediei cât mai rapid posibil', a spus Stoltenberg la Oslo, în deschiderea unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe din statele NATO.

Suedia și vecina sa Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacție la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ținut în loc de Turcia și Ungaria. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în fața ''teroriștilor'' kurzi refugiați în această țară. În ce o privește, Budapesta a menționat neînțelegeri cu Suedia privind fondurile UE. Între timp, Finlanda a devenit, la începutul lui aprilie, al 31-lea membru al Alianței Nord-Atlantice.

Răspunzând unei condiții-cheie a Ankarei, parlamentul suedez a adoptat o nouă lege care interzice activitățile legate de grupări extremiste, întărându-și astfel legislația cu privire la terorism. Noua lege intră în vigoare joi.

'Sunt încrezător că Ungaria va ratifica și ea protocolul de aderare', a mai spus Stoltenberg la reuniunea de la Oslo.

La rându său, șeful diplomației suedeze a apreciat joi că țara sa îndeplinește toate condițiile de aderare la NATO, și a chemat Turcia și Ungaria să renunțe la opoziție.

„Suedia și-a ținut toate angajamentele pe care ni le-am asumat la summitul de la Madrid de anul trecut, inclusiv o nouă legislație cu privire la terorism', a declarat Tobias Billstrom.

„A sosit timpul ca Turcia și Ungaria să înceapă să ratifice aderarea Suediei la NATO', a apreciat el.

„Acesta nu a fost niciodată un sprint, este un maraton, căruia îi vedem acum finalul', a adăugat ministrul suedez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău