Stoltenberg: Un grup naval al NATO va fi desfășurat în Marea Egee 'fără întârziere'

  • 11 Februarie 2016 16:00
Stoltenberg: Un grup naval al NATO va fi desfășurat în Marea Egee 'fără întârziere'

Un grup naval aliat sub comandament german se va deplasa 'fără întârziere' în Marea Egee pentru 'a ajuta la lupta împotriva traficului' de migranți.

Anunțul a fost făcut joi, 11 februarie, de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de DPA, Reuters și AFP.

Comandantul forțelor aliate în Europa, generalul american Philip Breedlove 'este în acest moment pe cale să ordone grupului naval permanent să se deplaseze în Marea Egee și să înceapă activități de supraveghere', a mai afirmat Stoltenberg în prezentarea misiunii navale care va ajuta la gestionarea crizei migrației și pentru care Alianța și-a dat joi acordul.

Misiunea navală trebuie totuși să fie pusă pe picioare, a spus Stoltenberg, precizând că rămân de stabilit procedurile pentru schimbul de informații cu paza de coastă greacă și turcă, precum și cu agenția europeană Frontex.

'Nu este vorba despre oprirea sau întoarcerea din drum a unor nave cu refugiați', a dat asigurări șeful NATO.

Misiunea va furniza 'informații și o supraveghere esențiale pentru a contribui la lupta împotriva traficului de ființe umane și a rețelelor criminale, în cooperare cu paza de coastă din țările membre și UE', a explicat Jens Stoltenberg.

NATO 'își va intensifica supravegherea și schimbul de informații' privind ceea ce se petrece la frontiera turco-siriană, unde se adună mii de refugiați care și-au părăsit locuințele din cauza ofensivei regimului de la Damasc și a aliatului său rus.

'Este foarte important să răspundem rapid pentru că această criză ne afectează pe toți', a explicat Stoltenberg.

O astfel de operațiune de supraveghere frontalieră este o premieră pentru NATO, organizație militară defensivă care a refuzat până acum să se implice direct în cea mai gravă criză a migrației din Europa de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit Reuters ar fi vorba de grupul naval 2 al NATO, care are cinci nave în apropiere de Cipru. O sursă militară germană citată de AFP afirmă însă că ar fi vorba de doar trei nave.

'Mai mulți aliați au anunțat că sunt gata să întărească acest grup. Mă aștept să fie mărit într-un viitor apropiat', a explicat secretarul general al NATO.

'La modul ideal', misiunea ar trebui să aibă între cinci și șapte nave operaționale, potrivit sursei militare germane.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău