Stocul investițiilor din Cipru în R.Moldova a ajuns a fi de două ori mai mare decât cele din Olanda (Mold-street)

  • 02 Ianuarie 2021 12:44
Stocul investițiilor din Cipru în R.Moldova a ajuns a fi de două ori mai mare decât cele din Olanda (Mold-street)

În nouă luni ale anului 2020 stocul investițiilor străine directe a crescut cu doar 1,7% și constituia la finele lunii septembrie circa 4,81 miliarde de dolari. Cel mai multe provin din Cipru, Olanda și România, informează Mold-street.com.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), majorarea poziției pasivelor de investiții directe a rezultat din evoluția ratelor de schimb ale valutelor originale față de dolarul SUA (60,70 milioane dolari), majorarea prețurile acțiunilor (29,30 milioane dolari), intrările efective nete de investiții directe (22,74 milioane dolari), notează sursa citată.

Totodată, alte modificări de 33,05 milioane dolari au influențat poziția pasivelor de investiții directe în sensul micșorării. 

Circa 82% din investiții provin din UE

În distribuția geografică a investițiilor directe sub formă de participații și acțiuni acumulate, investitorilor din țările UE-27 (fără Marea Britanie) le-a revenit ponderea majoritară de 81,8%.

În același timp, investitorii din țările CSI au deținut o pondere de doar 5,9% din totalul capitalului propriu acumulat, iar cei proveniți din alte țări – de 12,3%.

Investițiile din Cipru au crescut de patru ori în trei ani

Lider la investiții în economia Moldovei este Cipru, stocul acumulat fiind de circa 700 milioane de dolari, adică de două ori peste nivelul acumulat de Olanda, care se află pe locul doi. 

Datele BNM relevă că din 2017 stocul investițiilor provenite din Cipru a crescut de circa 4 ori, datorită faptului că multe din achizițiile de active din Moldova sunt făcute de investitorii străini, în special prin intermediul unor vehicule investiționale înregistrate în acest paradis fiscal.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău