Ștefan Gligor: Sistemul financiar bancar și nebancar al R. Moldova va fi zguduit de un șir de preluări ilegale

  • 21 Noiembrie 2020 19:00
Ștefan Gligor: Sistemul financiar bancar și nebancar al R. Moldova va fi zguduit de un șir de preluări ilegale

Sistemul financiar bancar și nebancar al Republicii Moldova va fi zguduit de un șir de preluări ilegale (repetate) ale pachetelor de control în mai multe bănci și companii de asigurări, semnalează analistul Ștefan Gligor, expert în politici publice. Acest lucru se desfășoară ”cu acordul tacit al Procuraturii Generale, Serviciului Informație și Securitate și șefilor politici ai acestor instituții”, a scris Ștefan Gligor pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, prima tentativă de preluare ostilă ar fi în plină desfășurare.

”Judecătorul Olesea ȚURCAN, numită de Dodon în funcția de judecător pînă la atingerea plafonului de vîrstă pe 2 septembrie 2020, nici la trei luni de la acest eveniment remarcabil, a emis o încheiere de o ilegalitate stupefiantă. Astfel, un fost acționar ”Moldasig” S.A – ”Wesna” LTD, care deținea în trecut 4.99% de acțiuni a obținut prin respectiva încheiere judecătorească controlul asupra 65% din acțiunile ”Moldasig” S.A”, a subliniat expertul.

El amintește că, în perioada anilor 2016 - 2017 Comisia Națională a Pieței Financiare a anulat, prin mai multe hotărâri, 65% din acțiuni ale Moldasig, care erau deținute în mod concertat de mai multe companii, acțiunile fiind anulate și trecute în proprietatea CNPF. După trei ani, una din acele companii și anume ”Wesna” LTD cu 4.99% de acțiuni a contestat exproprierea sa în judecată.

”Vă rog să nu mă întrebați cum instanța de judecată la cererea unei companii care a deținut în proprietate 4.99% a ajuns să transmită unor SRL-uri 65 % de acțiuni. Eu cred ca e mai mult decât clar. Ce vă pot spune e că astfel de judecători ar trebui dați afară de CSM și privați de dreptul de a a activa în domeniul jurisprudenței pe viață. Anume așa oameni au făcut posibilă delapidarea rezervelor BNM și transformarea Moldovei într-o spălătorie, nemaivorbind de exproprierea ilegală a sute de afaceri și ruinare a mii de destine”, a mai comentat Ștefan Gligor.

El a remarcat, în context, că deputatul Dumitru Alaiba a expediat demersuri către Procuratura Generală și CSM cu solicitarea de a examina respectivele ilegalități, iar, în consecință, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ”a ieșit la rampă” să apere compania ”Wena” LTD.

”De facto, (...) Platon recunoaște că este implicat în atacul raider sau că cel puțin deține un șir de documente cu privire la acest caz. De menționat că Dumitru Alaiba NU l-a vizat pe Platon nici în adresarea către PG și nici în postarea sa pe Facebook. Astfel, Platon nefiind acuzat de cineva a ieșit la rampă și a recunoscut că este implicat”, a scris Ștefan Gligor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău