Ștefan Gligor: Există șanse foarte mari ca Igor Grosu să obțină vot de încredere din partea deputaților

  • 23 Martie 2021 08:15
Ștefan Gligor: Există șanse foarte mari ca Igor Grosu să obțină vot de încredere din partea deputaților

Liderul Partidului Schimbării, juristul Ștefan Gligor menționează că Legea Supremă prevede că poate exista și a treia tentativă de învestire a unui nou Guvern, dar ea nu va mai avea loc, din lipsă de timp. În plus, potrivit lui Gligor probabilitatea ca Guvernul condus de Igor Grosu să obțină vot de încredere în Parlament este foarte mare, întrucât mulți deputați s-ar teme de eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, notează IPN.

Potrivit deciziei Curții Constituționale, dacă eșuează tentativa de învestire a Guvernului Grosu, președintele țării ar urma să inițieze noi consultări cu fracțiunile parlamentare. Totuși, potrivit juristului Ștefan Gligor, o a treia tentativă de învestire a unui Executiv, susținut de o majoritate parlamentară formalizată, nu va mai avea loc.

„Este vorba de cel puțin două tentative care ar trebui să se consume în termen de 45 de zile, dacă mai există timp, se poate încerca și a treia tentativă. Dar dacă ne uităm în calendar, timp nu prea este. Cele 45 de zile expiră pe 28 martie. Până se formează cabinetul, programul de guvernare. Nu cred că vom reuși să avem a treia tentativă”, a spus Ștefan Gligor în cadrul emisiunii  „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În plus, liderul Partidului Schimbării spune că probabilitatea ca Igor Grosu să devină viitorul premier al țării este foarte mare.

„Există foarte puțini deputați în Parlament care nu ar vrea să voteze Guvernul Grosu, pe motiv că alegerile anticipate ar trimite în neantul istoriei o bună parte din deputați. Guvernul Grosu are șanse mari să obțină votul unei majorități, nu pentru că acea majoritate crede că Guvernul Grosu poate salva țara de criză, ci pentru că știu că la alegeri nu vor trece pragul de 5% ”, a spus Ștefan Gligor.

Potrivit juristului, în lipsa unei majorități parlamentare, Guvernul Grosu nu-și va duce mandatul până la capăt. Igor Grosu  fie își va da demisia, fie va fi demis prin moțiune de cenzură, spune Gligor.

„Guvernul Grosu neavând sprijin politic în Parlament, ar putea să-și dea demisia la un moment dat și să pornească toată această epopee de la început. Pentru că există doar două modalități de a dizolva Parlamentul. Președintele Sandu și-a asumat în fața alegătorilor această misiune și îi va fi foarte greu să argumenteze mai târziu de ce nu o face”, a mai spus Ștefan Gligor.

După decizia Curții Constituționale privind constituționalitatea decretului prezidențial prin care Igor Grosu a fost desemnat candidat la funcția de prim-ministru, premierul desemnat a menționat că în următoarele zile va depune la Parlament programul de guvernare și lista echipei guvernamentale. Grosu a menționat că prioritatea cabinetului său de miniștri va fi depășirea crizei sanitare și curățarea instituțiilor statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău