Statutul municipiului Chișinău, discutat în Parlament

  • 08 Aprilie 2016 09:25
Statutul municipiului Chișinău, discutat în Parlament

Parlamentul se convoacă astăzi, cu începere de la ora 10.00, în ședință plenară.

Unul din proiectele de pe agenda, ce a provocat anterior discuții aprinse, este cel cu privire la statutul municipiului Chișinău care prevede o serie de competențe suplimentare pentru primarul Capitalei, inclusiv dreptul de a numi viceprimarii.

Proiectul a fost elaborat de către deputații liberali.

La ședința Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională din 6 aprilie au fost discutate trei proiecte ale statutului municipiului Chișinău, urmând ca acestea să fie examinate și în plenul Legislativului.

Dezbaterile în comisie au durat peste trei ore, iar deputații, precum și reprezentanții  societății civile au argumentat diferit cele trei proiecte, aducându-și acuzații reciproce.

Unul din proiecte a fost elaborat de un grup de lucru creat încă anul trecut și care a fost condus de deputatul Vlad Filat. Documentul propus de acesta prevede împuterniciri mai sporite pentru Consiliul municipal Chișinău, care, în opinia autorilor ar fi necesare pentru a reduce corupția din administrația publică locală.

Pe de altă parte, deputații liberali au elaborat un alt proiect care însă prevede împuterniciri sporite  pentru primarul capitalei. Ei susțin că acestea ar trebui să fie similare cu cele ale altor primari de localități.

Un alt proiect a fost elaborat de deputații PPEM. Deputatul Eugen Carpov a propus ca acesta să fie luat ca bază și completat.

Parlamentarii susțin că actualul statut al municipiului Chișinău conține mai multe prevederi care contravin legii privind administrația publică locală, punând astfel în dificultate activitatea conducerii municipiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău