Statutul de cumătru e sfânt: statul Republica Moldova se ține pe cumetri (Timpul)

  • 02 Iulie 2013 11:20
Statutul de cumătru e sfânt: statul Republica Moldova se ține pe cumetri (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 2 IULIE

Elevii s-au îmbulzit la centrele de BAC pentru a depune cererile de contestare. Adevărul scrie că fost depuse 30.000 de contestații după afișarea notelor la BAC. Cele mai multe lucrări contestate au fost la limba română, matematică și geografie. Rezultatele examinării contestațiilor vor fi anunțate, în centrele de bacalaureat, pe 6 iulie.

Timpul le propune un plan „B” celor picați la BAC: colegii sau școli de meserii. Dacă anii trecuți, colegiile rămâneau cu multe locuri neocupate, anul acesta, comisiile de admitere se așteaptă la mai mulți candidați. În caz de necesitate, instituțiile de învățământ secundar din Chișinău vor suplimenta numărul de locuri pentru cei care vor deține un certificat de absolvire a cursurilor liceale.

Statutul de cumătru e sfânt: statul R. Moldova se ține pe cumetri, constată Constantin Tănase în Timpul. Moldoveanul, când își face un cumătru, este vizionar - se uită nu în jos, spre trecut, ci în sus, spre viitor. Și își face un cumătru la judecătorie, unul de la vamă, unul de la SIS, unul de la parlament, unul de la guvern, unul de la Interne, unul de la Externe, unul de la Spitalul republican ș.a.m.d. Dispariția cumătrismului înseamnă dispariția Republicii Moldova!

Tânăra generație n-ar mai trebui să accepte sechelele de gerontocrație și marasm, pentru că nu va avea niciun viitor, susține într-un interviu din Jurnal de Chișinău, fostul ministru al Tineretului și Sportului, profesorul și boxerul Octavian Țîcu. El povestește cum funcționează Ministerul Tineretului și Sportului și cine sunt oamenii care lucrează acolo și cum e formată clasa politică moldovenească în general.

Petru Bogatu explică în Jurnal de Chișinău de ce urmele separatismului găgăuz duc la Chișinău. La ora actuală, în Republica Moldova există formațiuni politice, precum PSDM sau Partidul Socialiștilor, precum și zeci de ONG-uri care creează impresia că ciugulesc direct din palma Moscovei. Totodată, potrivit autorului, mii de funcționari publici sau specialiști calificați în diverse domenii din dreapta Nistrului se află concomitent și în slujba malului stâng. Aceștia mai pot fi antrenați, pentru destabilizarea situației interne din Republica Moldova, în acțiuni de genul referendumului din Găgăuzia.

Jurnal de Chișinău mai publică și mărturiile lui Alexandru Coliban, fostul deținut din penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, din stânga Nistrului, eliberat săptămâna trecută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Mon
26
Tue
26
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău