Statul vrea să creeze un serviciu guvernamental de semnătură electronică mobilă

  • 15 Aprilie 2022 14:57
Statul vrea să creeze un serviciu guvernamental de semnătură electronică mobilă

Statul vrea să instituie un serviciu guvernamental de identitate și semnătură electronică mobilă – MobiSign. Acesta reprezintă o soluție de identitate electronică bazată pe aplicații mobile și va oferi un instrument de autentificare și semnare a documentelor electronice. Proiectul a fost publicat pentru consultări, transmite IPN.

„Cererea de semnături electronice apare de fiecare dată când este nevoie de a lega o decizie sau o tranzacție de o anumită persoană sau entitate și de a asigura integritatea datelor. Posibilitatea de a conduce toate afacerile și interacțiunile din domeniul digital a devenit mai presantă deoarece contactul fizic în contextul actual limitat. În Republica Moldova, serviciile electronice există în majoritatea sectoarelor guvernamentale și reprezintă un canal de livrare mai ușor și mai convenabil decât canalele tradiționale de prestare a serviciilor publice”, precizează autoritățile.

De cele mai multe ori, pentru a avea acces la serviciile electronice persoanele fizice și juridice trebuie să utilizeze semnături electronice calificate, care se bazează pe infrastructura cheilor publice (PKI) națională. Deși această infrastructură este disponibil în Moldova din septembrie 2006, semnăturile electronice și implicit identitățile electronice sunt folosite de un grup restrâns de persoane.

Pentru utilizarea serviciului guvernamental de identitate și semnătură electronică mobilă MobSign, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și din străinătate, utilizatorul va avea nevoie de dispozitivul său inteligent – telefon mobil sau tabletă și conexiune la internet. Prin intermediul acestui serviciu, va fi posibilă autentificarea în sisteme informaționale și semnarea electronică a documentelor electronice și de pe calculator. Pentru aceste activități, utilizatorul va folosi aplicați mobilă instalată pe dispozitiv.

Costurile anuale pentru administrarea serviciului guvernamental de identitate și semnătură electronică mobilă se estimează la aproximativ 1,7 milioane de lei și urmează a fi acoperite din contul bugetului de stat. Totodată, costurile anuale pentru dezvoltarea continuă a serviciului se estimează la circa 0,8 milioane de lei.

Datele statistice pentru anul 2021 indică faptul că există circa 200 de mii de utilizatori activi de semnături electronice, care reprezintă circa 9-10% din populația Republicii Moldova. Cetățenii și agenții economici pot utiliza semnătura electronice pentru un spectru larg de servicii publice printre care: depunerea declarației fiscale electronice, solicitarea actelor de Stare Civilă, serviciul de apostilare (e-Apostila), solicitarea licențelor de activitate (e-Licențiere),  raportarea electronică la CNAM (e-CNAM) și CNAS (e-CNAS)

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău