Statul va scoate la privatizare în 2017 nu doar Moldtelecom și Air-Moldova, dar și RED Nord și RED Nord-Vest

  • 21 Decembrie 2016 14:51
Statul va scoate la privatizare în 2017 nu doar Moldtelecom și Air-Moldova, dar și RED Nord și RED Nord-Vest

Autoritățile intenționează să scoată pentru privatizare în 2017 importante companii de stat, printre care Moldtelecom, Air-Moldova, dar și rețelele electrice de distribuție Nord și Nord-Vest. Experții susțin ideea privatizării acestora, menționând că acest lucru trebuia făcut demult, dar atenționează că procesul trebuie să fie unul transparent.

Experții consideră că pentru acest proces trebuie să fie identificați investitori de talie internațională, iar companiile de stat să nu fie vândute unor firme off-shore. 

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a invocat însprijinul acestor intenții faptul că, bunăoară, Air-Moldova în ultima vreme se confruntă cu probleme de decapitalizare. 

Momentul ales pentru privatizarea Air-Moldova și Moldtelecom nu este cel mai potrivit, întrucât aceste companii sunt în declin și este necesar ca mai întâi să fie îmbunătățită imaginea acestora pentru ca statul să obțină un preț mai mare, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Viorel Chivriga.

În același timp, expertul Roman Chircă menționează că statul demult trebuia să privatizeze bunurile care îi aparțin, deoarece nu este cel mai bun gestionar. Important este acum ca procesul să fie unul transparent, iar cele două întreprinderi să fie vândute unor companii credibile, de talie internațională, susține Roman Chircă.

În anul 2016 din privatizări au fost acumulate aproximativ 300 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 15 milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău