Statul va putea înainta acțiuni de regres împotriva judecătorilor vinovați de condamnarea R. Moldova la CEDO

  • 26 Noiembrie 2020 15:03
Statul va putea înainta acțiuni de regres împotriva judecătorilor vinovați de condamnarea R. Moldova la CEDO

Statul va putea înainta acțiuni de regres împotriva judecătorilor vinovați de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit unui proiect votat astăzi de Parlament în lectura a doua.

Potrivit proiectului, judecătorii vor purta răspundere materială, proporțional gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate din bani publici.

În proiect se subliniază că legea garantează principiul inviolabilității judecătorului, iar acesta urmează a fi tras la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă a fost stabilită vinovăția lui sau în acțiunile sau inacțiunile acestuia a fost constatată intenția sau neglijența gravă, potrivit unei proceduri disciplinare.

Și procurorii urmează a fi sancționați, potrivit inițiativei legislative. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de 1 an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de 5 ani de la data comiterii abaterii.

Anterior, Asociația Judecătorilor s-a pronunțat împotriva acestui proiect, menționând într-o declarație în luna iulie că „magistrații sunt independenți în procesul de înfăptuire a justiției și este de neconceput ca aceștia să răspundă față de anumite organe sau persoane, fapt ce ar anula principiul separării puterilor în stat și ar afecta independența justiției”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău