Statul ucrainean preia controlul mai multor companii "'de importanță strategică''

  • 07 Noiembrie 2022 17:30
Statul ucrainean preia controlul mai multor companii

Statul ucrainean va prelua controlul mai multor întreprinderi "de importanță strategică" pentru a ajuta efortul de război, între care producătorul de hidrocarburi Ukrnafta și constructorul aeronautic Motor Sich, a anunțat luni guvernul, relatează AFP și Reuters.

"A fost luată decizia de a expropria activele întreprinderilor de importanță strategică pentru a le aduce în proprietatea statului", a declarat în cadrul unei conferințe de presă secretarul Consiliului de securitate ucrainean, Oleksii Danilov, scrie Agerpres.

"După ridicarea legii marțiale, aceste active vor putea fi returnate proprietarilor lor sau valoarea lor va putea fi rambursată", a dat el asigurări.

Pe lângă Motor Sich și Ukrnafta, statul preia controlul și asupra Zaporojtransformator, o societate specializată în producția de reactoare, a fabricantului de camioane AvtoKraz și întreprinderea de rafinare petrolieră Ukrtatnafta.

"Activele celor cinci întreprinderi vor fi gestionate de Ministerul Apărării pentru a asigura nevoile urgente ale forțelor armate. Este vorba despre furnizarea de carburant și de lubrifianți, repararea echipamentelor militare și a armelor", a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

Prim-ministrul Denis Șmîgal a subliniat că aceste întreprinderi fabrică "produse esențiale pentru nevoile de apărare și ale forțelor armate, precum și pentru sectorul de energie".

"Aceste întreprinderi trebuie să funcționeze 24 de ore din 24 și șapte zile din șapte pentru nevoile de apărare ale statului", a dat el asigurări.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina este foarte dependentă de furnizarea de arme occidentale și de susținerea financiară a SUA și UE, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău